A búza jobban, a kenyér kevésbé drágul

A hivatalos adatok szerint mintegy 3,8 millió tonna búza termett idén, de az 1-1,5 millió tonnás várható export ellenére sem lesz hiány itthon búzából. Az áremelkedést azonban nem ússzuk meg, bár ennek nyoma egyelőre csak a kenyerespulton látszik: kilónként 10–30 forinttal drágább az asztalra való.

Kevés búza termett idén, ami általában magasabb árakat jelent, mivel kisebb a kínálat. – Az egész termékpályán azonban nem azonos mértékben futnak végig az új árak – állítja Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. ágazati igazgatója. A búza ára néhány hét alatt csaknem megduplázódott, és a pékektől kapott információk szerint az aratás előtti kilónkénti 46–55 forintos lisztárak 62–75 forintra ugrottak. Ezzel azonban még nincs vége, egy újabb áremelésre lehet készülni, amint a malmok kifogynak a tavalyi, olcsóbb készleteikből.

Mindez hatással lesz a sütőipari termékek árára is, de erről a pékek nem beszélnek, hiszen a közelmúltban egy hasonló megnyilvánulásért a Gazdasági Versenyhivatal már elmarasztalta a pékszövetséget. Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a liszt árának növekedése miatt a kenyér előállításának költségei közül az alapanyag legalább 50 százalékkal növekszik, s eközben a munkabérek is emelkedtek. Ez pedig óhatatlanul megjelenik majd a sütőipari termékek árában is. A KSH legfrissebb, augusztusi adatai szerint a kenyér még nem drágult, ugyanakkor a „gyorsabb” Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árfigyelői tapasztalata szerint az elmúlt hónapban a nyolc áruház átlaga alapján a kenyerek (a saját pékségek és a beszállítók termékei is) kilónkénti ára 10-30 százalékkal drágult, ami 5-15 százaléknak felel meg. Ezt egyébként –amint kedden a gabona termékpálya bizottság ülésén kiderült –a pékek és a molnárok is kevésnek tartják, de egyelőre a gyenge vásárlóerő miatt képtelenek a kereskedőkkel ennél nagyobb mértékű emelést elfogadtatni.

Fórián Zoltán szerint ez az áremelés is jól példázza, hogy a pékek árérvényesítő képessége a leggyengébb: ugyanis a gazdák a kevesebb termésre hivatkozva emelni tudták áraikat, s a malmok is viszonylag gyorsan áthárították a magasabb árakat a nagyfogyasztók, a pékek felé. Nem jutottak viszont dűlőre a zacskós lisztet forgalmazó kereskedőkkel: az AKI adatai szerint az alapvetőnek számító BL 55 elnevezésű liszt ára nem nagyon változott. Az áremelkedés azonban bizonyára nem marad el, csupán késik.

Idén 1,5 millió hektáron (a 2009. évinél 11 százalékkal kisebb területen) 5,3 millió tonna kalászos gabona termett. A búza és az őszi árpa termésátlagai a múlt évinél alacsonyabbak voltak, így a 2010. évi kalászos gabonatermés 2009-hez képest 12, a megelőző 5 év átlagához mérten 19 százalékkal csökkent. A 3,8 millió tonnás búzatermés a tavalyitól 15 százalékkal elmaradt, és 20 százalékkal volt alacsonyabb 2005–2009 átlagánál.

Kenyérkínálat egy boltban – a pékek nem tudják érvényesíteni áremelési igényüket
Kenyérkínálat egy boltban – a pékek nem tudják érvényesíteni áremelési igényüket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.