Pénzt kér a vidékfejlesztési hivatal

Szeptember végén lejár az idei kárenyhítési hozzájárulás befi zetésére előírt határidő – hívta fel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak figyelmét.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a befizetést banki átutalással kell teljesíteni úgy, hogy az összeg legkésőbb szeptember 30-ig megérkezzen az MVH számlájára.

A VM az érintetteknek azt javasolja, hogy az átutalást mielőbb – akár még szeptember 20-án – célszerű elindítani, mert az átutalási idő több munkanap is lehet. Az árvízre és a szélsőséges időjárás okozta rendkívüli károkra figyelemmel változott az agrárkárenyhítésről szóló törvény: a gazdák az eredeti június 30-i határidő helyett szeptember 30-ig fizethetik be az önrészüket az alapba.

Meghosszabbították a kárbejelentés határidejét is, az addigi 10 napról két hétre.

Egyszerűsítették a vis maior bejelentések eljárásrendjét, így a termelők mentesültek az illeték megfizetése alól. A VM felhívja a figyelmet arra is, hogy a nemzeti agrárkárenyhítési rendszerből kárenyhítő juttatást csak az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők kaphatnak. A közlemény jelzi, hogy a kormány az alapban összegyűlt pénzt minden évben megduplázza: így kárenyhítésre évente általában mintegy 4,5-5 milliárd forint áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy az időjárás miatt a tényleges mezőgazdasági károk elérték a mintegy 150 milliárd forintot, a szaktárca kezdeményezi a kormánynál az alap további feltöltését.

Az MVH Fejér megyei kirendeltségvezetője, valamint a Fejér megyei földművelésügyi igazgató hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a gazdálkodóknak legkésőbb egykét napon belül fel kell adniuk a kárenyhítési alapba történő befizetéseiket, hogy azok szeptember 30-ig egészen biztosan megérkezzenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.