Lemondott a kereskedelem miniszteri biztosa

Rövid ideig volt pozícióban a kereskedelemért felelős miniszteri biztos: az augusztus elején kinevezett Jaross Tamás a napokban lemondott a posztjáról – tudta meg a Hírszerző.

A portál szerint Jaross Tamás azt a feladatot kapta, hogy – a Nemzeti Együttműködés Programjának (NEP) terminológiájával élve – „talpra állítsa” a kiskereskedelmet.

Ennek tartalma felől nem hagy kétséget a kormány: programja szerint az államnak sokkal aktívabban fel kell lépnie a beszállítóival szemben „nyomasztó erőfölénnyel” rendelkező áruházláncokkal szemben. Annál furcsább, hogy ehhez a nagyáruházak szektorából érkező topmenedzserben vélték megtalálni a megfelelő embert. Jaross Tamás ugyanis a kezdetek, a kilencvenes évek eleje óta a Metro áruházlánc képviselője, majd 1996-tól 2005-ig a vezérigazgatója, később – miniszteri biztosi kinevezéséig – felügyelőbizottsági tagja volt.

Úgy hírlik, hogy Jaross Tamás miniszteri biztosként közvetítő akart lenne a szakma és a kormány között: egy nyolcfős szakmai tanácskozó testület létrehozásán ügyködött, ahol az áruházláncok képviselőivel közösen egyeztettek volna a kormányzattal. Azonban hamar zátonyra futott a biztos törekvése. A napokban szivárgott ki a sajtóban a beszállítókat védő törvény újabb tervezete, ami várhatóan önálló képviselői indítványként – azaz az érdekeltekkel történő konzultáció nélkül – kerülhet az őszi ülésszakban a parlament elé. A korábban (szintén önálló indítvány formájában) ötpárti egyetértéssel megszavazott jogszabályt most tovább szigorítanák, így sok egyéb más mellett immáron akár kétmilliárd forintos bírságot is ki lehetne szabni a beszállítóval szemben viszszaélő kereskedőre. Úgy hírlik, hogy a tervezet nyomán döntött úgy Jaross Tamás, inkább feláll a székéből.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) elmondták: Jaross Tamás kormánytisztviselőként csak próbaidejét töltötte a tárcánál, és mivel nem élt azzal a lehetőséggel, hogy pályázzon a kereskedelempolitikai főosztály vezetésére, megbízatása 2010. szeptember 6-án megszűnt. Arról az NGM nem nyilatkozott, hogy kineveznek-e valakit a helyére, vagy egyáltalán megmarad-e a biztosi poszt.

Kérdés, Jaross távozásának volt-e köze a Tesco körül kialakult helyzethez. Bár az öszszes érintett tagadja, hogy konfliktus lenne a legnagyobb hazai áruházlánc és a Fidesz között, mégis feltűnő, hogy a Magyar Nemzet zsinórban közölt leleplező cikkeket a Tescóról. (A lap ismeretlen feljelentőket idézve több száz milliós bércsalással hozta hírbe a céget. Az ügyben folyik a rendőrségi vizsgálat. A Tescónál arról tájékoztattak, hogy lezárult a belső vizsgálatuk és a cikkben valószínűsített, 700 millió forintnyi kifizetetlen bértömeg helyett mindössze néhány százezer forintnyi hiányosságot találtak.)

A miniszteri biztos működésének sajátos közjátéka volt, amikor felhívta a cikkeket jegyző újságírókat, arra kérve őket, hogy „valami pozitívat” is írjanak végre a Tescóról. A Tesco szerint mindez a biztos magánakciója volt, aki vélhetőleg a kereskedelmi szakma jó hírét féltve próbálta elsimítani a cég körüli hírverést. Iglódi-Csató Judit, a cég szóvivője szerint nem volt megállapodásuk ezzel kapcsolatban Jaross Tamással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.