FlyBalaton: lassú emelkedés

Felemásan alakult az év eddigi részében a sármelléki FlyBalaton nemzetközi repülőtér forgalma.

A múlt téli, több hónapos kényszerszünet után tavasszal, új üzemeltetővel újranyitott létesítményt üzemelő FB Airport Kft. (a cég az SCD-csoport érdekeltségébe tartozik) a légiutasok számát előzetesen 25-30 ezerre becsülte, mostanra azonban kiderült: a forgalom elmarad a tervezettől, s jó, ha húszezren megfordulnak a reptéren az idén. Ezzel együtt az üzemeltető szerint nincs ok panaszra, hiszen tavaly csak tizenkétezer utast fogadott a légikikötő, vagyis majd duplájára növelték a forgalmat, ráadásul az idén felélénkült a teherszállítás; hetente kétszer landol cargogép a zalai reptéren.

Gubicza Ágoston, az FB Airport Kft. ügyvezetője nem kívánt bevételeikről részletesen beszámolni, csak annyit közölt: bár a személyforgalom nem a várakozásaik szerint alakult, a tehergépek érkezése jócskán javított a mérlegen, így várhatóan a tervezettnél kisebb veszteséggel zárják első évüket. A repteret áprilistól üzemeltető cégnél tavasszal úgy kalkuláltak, hogy 2015-ig, a 300 ezres utasforgalom eléréséig évi mintegy 500 milliós veszteséggel működhet a légikikötő. Ezt az összeget részben hitelből finanszíroznák. Erre utal legalábbis az, hogy az üzemeltető jelentős – lapértesülések szerint közel egymilliárdos –összegről kötött hitelszerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal. Elkán Péter, az SCD-csoport szóvivője a hitel nagyságát nem kívánta kommentálni, a szerződés tényét azonban megerősítette. Mint mondta, a hitelt üzemeltetésre, ingatlanvásárlásra és fejlesztésre fordítják majd.

Gubicza Ágoston kérdésünkre elmondta, hogy jól állnak a tárgyalások a jövő évi járatokról, s bár szerződéseket még nem kötöttek, most úgy tűnik, 2011-ben sikerül megötszörözniük a forgalmat, legalább százezer utast fogadhatnak. A reménybeli desztinációkról és a Sármellékre érkező új légitársaságokról az ügyvezető egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudjuk, hogy az FB Airport Kft. két nagy fapados társasággal is tárgyal új járatok indításáról.

Az elmúlt két évben késő ősztől tavaszig kényszerszünetet rendelt el a reptéren a korábbi üzemeltető, ám idén egész évben nyitva marad a légikikötő. Gubicza Ágoston ugyanis közölte: a teherszállító gépek az év végéig rendszeresen érkeznek majd Sármellékre, emellett decemberre orosz charterjáratokat is várnak, vagyis nem lesz újabb téli szünet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.