Röviden

Drága lesz a Bázel III a német bankoknak

Mintegy 50 milliárd euró friss tőkére lesz szüksége a tíz legnagyobb német banknak, hogy a múlt vasárnap életbe lépett Bázel III pénzügyi szabályozás szigorú előírásainak képesek legyenek megfelelni – írta a német Bundesbank szakértőire hivatkozva a hét végén a Der Spiegel. A kérdés vizsgálatakor a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy még a legnagyobb német bankok sem fogják tudni teljesen saját erőből „összehozni” a Bázel III követelményeinek megfelelő tőkét, illetve pénzügyi mutatókat. A német bankmentő alap vezetője szerint a teljes német bankágazatnak mintegy 200 milliárd euró pótlólagos tőkére lesz szüksége az új szabályozás miatt. A Bázel III-nak nevezett intézkedéseket a nemzeti kormányok, parlamentek dolga lesz törvénybe iktatni fokozatosan, 2019-ig. (MTI)

Látszat az enyhülés az építőiparban

Kevesebb mint a felére csökkent augusztusban a fizetésképtelenségi eljárások száma az építőiparban az előző havihoz képest az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint, éves összehasonlításban azonban továbbra is gyors növekedés tapasztalható, vagyis csak látszólag enyhül a krízis az ágazatban. Augusztusban 189 céget vontak felszámolás alá, 204-gyel kevesebbet, mint júliusban, az idei év eddigi „legpusztítóbb” hónapjában – közölte az Opten. Sőt augusztus, az egész évet tekintve is, a legalacsonyabb havi értéket hozta. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint nem szabad túlértékelni az augusztusi számokat, ilyenkor ugyanis a szabadságolások miatt hagyományosan kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint a többi hónapban. (MTI)

Hamis adatok voltak a „svájci CD”-n

Vajmi keveset ér az a CD, amelyet a német szövetségi kormány és az alsó-szászországi tartományi kabinet vásárolt meg még a nyár folyamán egy magánszemélytől abban a reményben, hogy az azon található adatok révén német állampolgárok svájci adócsalásait derítheti fel. A CD állítólag mintegy 20 ezer ember 800 millió eurós simlizéséről szólt, a bökkenő azonban igen komoly, miután kiderült, a lemez hamis – írta az index.hu a Financial Deutschland beszámolója alapján. Ennek ellenére az akciónak volt eredménye, miután a vásárlást követően 6600 utólagos adóbevallás érkezett az illetékes hivatalhoz, amelyek révén összesen 1,1 milliárd euró „eltitkolt” jövedelmet vallottak be. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.