Egy cég, amelyért 39 milliárd dollár is kevés

A világ legnagyobb műtrágyagyártójánál, a kanadai Potashnál új kérők kopogtatnak, miután a cég a múlt hónapban visszautasította a brit–ausztrál BHP Billiton 39 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A kínai Sinochem és a brazil Vale is tapogatózó tárgyalásokat kezdett a kanadaiakkal.

Nem adja olcsón a bőrét a Potash, amely elfogadhatatlannak minősítette a világ legnagyobb bányatársasága, a BHP Billiton által tett 39 milliárd dolláros vételi ajánlatot. A hír gyors cselekvésre késztette az iparág többi nagyágyúját, köztük a kínai Sinochemet és a világ legnagyobb vasércexportőrének számító brazil Vale-t. Bár a kínaiak hivatalosan cáfolják, a Bloomberg bennfentesektől úgy értesült, hogy a két cég tárgyal egy esetleges közös jövőről, amelynek vezérmotívuma a nyersanyagpiacon felvásárlásokkal erősödő BHP Billiton terjeszkedésének megtörése. Ebben partnerek lennének a kínaiak, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, azt egyelőre csak találgatni lehet.

A Potash egyik raktára. Rátennék a kezüket
A Potash egyik raktára. Rátennék a kezüket

Elemzők a nagyobb tőkeerejű, a júniussal zárult üzleti évben 13,3 milliárd dolláros adózott nyereséget felmutató BHP-nek több esélyt adnak, miközben arra is figyelmeztetnek, hogy egy esetleges Sinochem-fúzió mélybe taszítaná a Potash részvényárfolyamát. A Potash stratégiájáról hivatalosan nem tudni, a céget egyelőre azt foglalja le, miképp tudna kikerülni a BHP „halálos öleléséből”. Most éppen egy beszámolót állítanak össze részvényeseik számára, amelyben részletesen kifejtik a fúzió elleni érveiket. Egyik húzós indokuk éppen az lehet, hogy a világpiacot egy Potash vezette kanadai és a belorusz hátterű „káliumkartell” uralja, mesterségesen magasan tartva az árakat. A Potash emiatt ragaszkodik a függetlenségéhez. A BHP belépésével viszont megtörhet a kartell összetartó ereje, mivel az ausztrálok piaci árképzésre akarnak áttérni. Ebben viszont éppen a legnagyobb importőrök, Kína és India nem hisznek.

A felvásárlási kísérlet keretében a BHP részvényenként 130 dollárt kínál készpénzben, s ajánlata október 20-ig él. Az ehhez szükséges 25 milliárd dolláros hitelcsomag megszervezése jó úton halad. Persze meglehet, hogy előbb is emelik a tétet, hiszen az árfolyam már 150 dollárnál jár, ami azt jelzi, hogy a befektetők egy új ajánlatra már nehezebben mondanának nemet. Sajtóhírek szerint a kanadai kormány sem repes attól, hogy kínai irányítás alá kerüljön a Potash, igaz, a kisebbségi tulajdonszerzés elé nem gördítenének akadályt.

A kínai állami tulajdonban lévő, s a világ jelenleg 203-ik legértékesebb vállalatóriásának tekinthető Sinochemnek több oka is van arra, hogy beelőzze a BHP-t. Egyrészt a kínaiaknak saját ellátásukhoz egyre több nyersanyagra van szükségük, másrészt a geopolitikai okok is indokolják a BHP megregulázását. A cég ugyanis Kína legnagyobb vasércszállítója, s ezt az éves ártárgyalásokon rendre ki is használja.

Li Hsziang, a Sinochem elnöki irodavezetője szerint szemmel tartják a Potash–BHP felvásárlási ügyet, lévén az átrendezheti az iparág erőviszonyait. A globális nyersanyagpiacon ez a folyamat már tart, s egyik főszereplője éppen Kína, amely csak tavaly 30 milliárd dollárért vásárolt fel bányákat és szénhidrogénmezőket.

A világ legnagyobb búza-, szója- és rizsfogyasztójának a műtrágyagyártásban is előre kell lépnie, a vegyszerek révén növelnie kell a terméshozamokat, hiszen a globális termőterület 10 százalékával rendelkező országnak a világ népességének 22 százalékát kell élelmeznie. Saját kapacitásai pedig ehhez egyelőre nem elegendőek, ezért kell külföldön terjeszkednie. Ez gyakran kudarccal jár, tavaly például a japán Sumitomo az utolsó pillanatban halászta el a Sinochem elől az ausztrál piacvezető kemikáliagyártó, a Nufarm 20 százalékos részvénycsomagját.

Kína már most is a világ legnagyobb kálisó-felhasználója, és igényének csaknem a felét importból szerzi be, bár a hazai gyártás felfuttatását stratégiai célként kezelik. A mai 4,5 millió tonnás kitermelést 2015-re 7 millióra tervezik növelni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.