Nagy lekapcsolások az MVM-nél

A mindeddig nyereséges Magyar Villamos Műveknél folytatódik a leváltáshullám. A céghez tartozó Mavir elnöki székébe például Töröcskei István ülhet be.

A Fidesz üzleti holdudvarához kötődő Töröcskei István lehet a központi áramvezetékeket birtokló, az állami Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonában lévő Mavir Zrt. elnöke – tudtuk meg. Az exbankár a múlt héten került az igazgatóságba. Töröcskei István több bank vezetői posztját töltötte be, például az előző Fideszkormány idején. Nagyobb ismertséget viszont a mostani kormánypárttal rokonszenvező média – a Hír TV, a Magyar Nemzet vagy a Lánchíd Rádió – egyik tulajdonosaként szerzett. Az elmúlt években széles körű érdeklődésről tett tanúbizonyságot: a volt kisgazda miniszter Boros Imre társaként igen eltérő profilú cégekben – például bank, befektetési tanácsadó vagy gyógyszernagykereskedő – szerzett érdekeltséget, illetve többek között résztulajdonos és igazgatósági tag a Pannergy néven a megújuló energiákra összpontosító volt Pannonplastnál is.

Beválasztották a Mavir igazgatóságába a szintén eme üzleti körhöz kötődő Petykó Zoltánt, akit Fellegi Tamás szakminiszter nemrég a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség élére nevezett ki. Töröcskei Molnár Károlyt, a Gyurcsány-kormány kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszterét válthatja. Visszahívták a Mavir elnökhelyettesi posztjáról az előző ciklusok idején vezető állami energetikai tisztségeket betöltő Hatvani Györgyöt is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó állami MVM és cégei élén a Fidesz kormányra kerülésével teljes vezetőcserét hajtottak végre. Az MVM elnöke az előző Fidesz-kormány idején vezető gazdasági pozíciókat betöltő Faragó Csaba, vezérigazgatója pedig Baji Csaba lett. A tárcát Fellegi Tamás irányítja, aki kinevezéséig a Fidesszel kevéssé kritikus média másik felét birtokolta.

Az MVM közleménye szerint tegnap kicserélődtek az áramholding többi fontos leányvállalatának irányító testületei is. A vezetékeket kezelő Ovit Zrt. vezérigazgatója Gopcsa Péter lett. Ő korábban a Közgép műszaki igazgatója, majd a Transelektro Ganz Röck vezérigazgatója volt. A központi áram-nagykereskedelmet végző MVM Trade, illetve a kisebb, az üzleti fogyasztókat közvetlenül kiszolgálóMVM Partner között bizonyos átjárás indult meg.

Lehőcz Balázs azMVM Partner elnöki posztjának megőrzése mellett az MVM Trade elnöke is lett. Az MVM Trade vezérigazgatója az MVM Partnertől leigazolt Bally Attila lett. Az MVM Partnert pedig mostantól Major György irányítja vezérigazgatóként. A Paksi Atomerőmű új elnöke várhatóan Baji Csaba lesz, aki a Fidesz-kormány idején a cég vezérigazgatója volt.

Az MVM-en belüli leváltáshullám (amire apénzügyi eredmények legalábbis nem szolgáltattak okot) csak két esetben látszott megtörni: maradt ugyanis a Mavir vezérigazgatója a szakembernek számító Tari Gábor, illetve a Paksi Atomerőmű új vezérigazgatója a helyettesként szintén addig is ott szolgáló Hamvas István lett.

Mavir diszpécser központ
Móricz Simon 2009.07.22. Digitális A Mavir új diszpécserközpontjának sajtóbemutatója. energia MVM, A Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM Csoport átvitel, rendszerirányítás.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.