Évi félmillió ügytől szabadultak meg a bíróságok

A nyáron bevezetett, közjegyzőknél kezdeményezhető elektronikus fizetési meghagyási rendszer jókora terhet vesz le a túlterhelt bíróságok válláról. Az azonban legalábbis kétséges, hogy pusztán ettől mennyiben csökken a körbetartozás.

Kis szuszhoz jutottak a bíróságok azzal, hogy június eleje óta a fi zetési meghagyást helyettük a közjegyzőknél kell a hitelezőknek kezdeményezniük, méghozzá a korábbi papíralapú ügyintézés helyett elektronikus formában. Mint korábban megírtuk: az utóbbi időben különösen a fővárosi bíróságok életét lehetetlenítették el a főként a parkolási társaságok által kezdeményezett fizetési meghagyások.

A közelmúltig a teljes hazai bírósági ügyszám mintegy harmadát tették ki a meghagyások: évente átlagosan másfél millióból 500-600 ezer ilyen ügyben döntöttek a bíróságok. Bár a korábbi jogszabályok szerint a bíróságnak 30, majd később már 15 napon belül kellett a hitelező kérésére ameghagyást kibocsátania, ám főleg fővárosi ügyvédi körökben kész tényként emlegették, hogy az agyonterhelt bíróságokon nemritkán több hónapra húzódott el az ügyintézés. Ez idő alatt persze a hitelező azon rágódhatott, hogy az addig fizetőképesnek tudott adósa nem gondolta-e meg magát, vagy nem változott-e az anyagi helyzete. A bíróságok szemszögéből nézve pedig a lényegében biankó eljárásnak minősülő fi zetési meghagyások tömege az érdemi bíráskodást igénylő területekről vont el munkaerőt, így vélhetően a „normál” bírósági ügymenet is csúszhatott.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) jogi irodavezetője lapunknak elmondta: a júniusi bevezetés óta összesen 78 ezer fizetési meghagyás érkezett a közjegyzőkhöz, és év végéig összesen 200-250 ezerrel számolnak. Ráadásul az immáron elektronikus formában benyújtott kérelmek sokkal gyorsabb elbírálást nyernek: Szécsényi-Nagy Kristóf úgy látja, hogy tudják tartani az immáron három munkanaposra szorított határidőt, rá adásul a számítógépes adatkitöltés azonnal felhívja a kérelmező – illetve ügyvédje – figyelmét, ha valamilyen formai hibát követtek el, ezért jóval kevesebb a hosszadalmas hiánypótlás.

A jelentősen gyorsabb eljárás vélhetőleg idegnyugtatóként hathat a pénzük után futó hitelezőkre, ugyanakkor kérdéses, hogy az új rendszer menynyiben csökkenti azoknak a rosszhiszemű nem fizetőknek a számát, akik a bírósági döntési procedúra idegőrlő lassúságára alapozva próbálják elodázni vagy végső soron megúszni a fizetést. Az immáron gyakorlatilag néhány napon belül megérkező fi zetési meghagyásnak az adós továbbra is ellentmondhat, és az ellentmondást a közjegyző tartalmi vizsgálat nélkül – például egy, az adós által befogadott számla mellett is – kénytelen elfogadni, és akkor az ügyből per lesz, vagyis visszakerül a leterhelt bíróságokhoz. Igaz, ez az esetek kis számára jellemző: Szécsényi-Nagy Kristóf szerint a tartozási ügyek 5-10 százalékában mondanak ellent az adósok a fizetési meghagyásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.