Lazítva többet adóznának a játékosok

A szerencsejáték szövetség szerint a piac szabályozásának újrahangolásával 36 milliárd forinttal lehetne növelni a költségvetés bevételeit. Ennek egyik elemeként blokkolnák a jelenlegi internetes szerencsejáték-oldalak elérését.

Látványos tervvel állt elő a költségvetési bevételek növelésére a Magyar Szerencsejáték Szövetség. Elképzeléseik szerint amennyiben a hazai szerencsejáték-piacot átgondoltan és a szereplők működése számára megfelelően újraszabályoznák, akkor az ágazat a jelenleginél lényegesen, saját számításaik szerint közel 36 milliárd forinttal többet fizethetne be – ismertette az elképzeléseiket és programpontjaikat Schreiber István, a szervezet elnöke a Gamexpo szakkiállítás kapcsán tartott szakmai fórumon. Ennek ráadásul nem csak ez lenne a hozadéka. A szektoron belül az alkalmazott munkavállalók száma több mint 16 ezerrel növekedne.

Ehhez több területen is módosítani kellene a most érvényes regulákat. A két legmarkánsabb a pénznyerő automaták üzemeltetése és a nemzetközi internetes fogadóirodák legalizálása. Előbbi esetben jelenleg az egy gép után fizetendő, havi 100 ezer forintot csökkentenék 80 ezer forintra. Meglátásuk szerint a gazdasági recesszió okán az érvényben lévő kötelezettség miatt a játéktermek száma folyamatosan csökken.Amennyiben viszont a díjmérséklés életbe lépne, úgy ez a tendencia megszakadna, sőt idővel az eddig bezárt mintegy ötezer játékteremből jó néhány – a szervezet szakértői által készített felmérés szerint legalább a fele – újranyitna. Nem mellékesen a mostani szabályozóban lévő I. és II. kategóriájú kaszinók mellé bevezetnék a III. kategóriájú játékteremeket és automatákat is.

Ilyen engedélyeket ott lehetne kiadni, ahol többi között hat hónapja szünetel az ilyen irányú üzemeltetés. Ebben a környezetben lévő gépek kisebb tét-nyeremény fizetéssel működnének, s ennek megfelelően az adójuk is alacsonyabb, havi 50 ezer forint lenne. Mindezek együttes hatásaként az adóbefi zetés emelkedése megközelítené a 17 milliárdot, „járulékos” elemként az új játéktermek megnyitása pedig 15 ezer új munkahelyet hozna létre.

A másik markáns „újításként” az MSZSZ az internetes játékok szabályozását jelölte meg. Ezzel kapcsolatban persze létezik jogszabály, ám lényegében semmit sem ér. Nemhogy a működésüket, de még a reklámozási lehetőségeit is korlátozza – legalábbis elvben. Ám miután az internetes fogadási oldalakat működtető vállalkozásokat jellemzően valamelyik adóparadicsomban jegyzik be, így a hazai szerencsejáték felügyelet lényegében tehetetlen ezen cégekkel és működésükkel szemben. Az MSZSZ maga is rávilágít, hogy az online szerencsejáték okozza a legtöbb bonyodalmat.

Schreiber István a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió a szabad szolgáltatásáramlást elváró elvei mellett alkalmazható korlátozások révén „látható” mederbe lehetne terelni ezt az alágazatot. Szerintük három területen kellene megtenni a szükséges változtatásokat. Így csupán azok a játékosok játszhatnának ilyen oldalakon, akik regisztrálnák magukat a pénzügyi szervezetek, adóhivatal felé. Megoldandó feladat lenne, hogy az illegális oldalak felé a hazai bankszámlákról ne lehessen utalni. Mindezek mellett a leglényegesebb, hogy a nagy nemzetközi oldalaknak hazai, úgymond „közvetítő céget” kellene létrehoznia, csak ezen keresztül nyújthatnának szolgáltatást, miután blokkolnák a hazai internetfelhasználóknak az ilyen szolgáltatók jelenlegi elérését.

Mindezek hatásaként a megjátszott tétek után mintegy 15 milliárd forint adóbevételt lehetne beszedni. Persze kérdés, hogy ez mennyiben felene meg az unió elvárásainak. A szervezet elnöke szerint csak olyan elemeket vetnének be, amelyeket más országok is használnak. A nemzetközi szerencsejátékoldalak megcsapolása nem csak itthon vetődött föl a közelmúltban. Washington például már el is szánta magát hasonló lépésre, s tíz év alatt hatalmas, 42 milliárd forintos bevételt remélnek az ágazatból.

A szövetség a két nagy terület mellett a bukmékeri fogadások koncesszióba adásával, valamint a tavaly év végén elfogadott pókertörvény átalakításával is számol, utóbbi révén az asztalszám korlátozását, valamint a nevezési díjak maximalizálását törölni kellene.

Schreiber István úgy látja, a változtatások eredményeként összejönne a csaknem 36 milliárd forint többlet adóbevétel. Lapunknak elmondta, hogy a szervezet szakértői által kidolgozott javaslatokat már elkezdték átadni a pénzügyi és az ellenőrző szervezeteknek. Jelenleg tárgyalnak az Apeh és a szerencsejáték-felügyelet képviselőivel, s a napokban veszik fel a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel.

Gamexpo szakkiállítás a Syma-csarnokban. A válság miatt nincs kereslet az új gépekre, sorra zárnak be a játéktermek
Gamexpo szakkiállítás a Syma-csarnokban. A válság miatt nincs kereslet az új gépekre, sorra zárnak be a játéktermek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.