Röviden

Nem kell megszorítás a hiányszint tartásához

A jövőre tervezett 3 százaléknál kisebb GDP-arányos államháztartási hiányt a magyar kormány megszorítások nélkül éri el, idén pedig tartja magát a 3,8 százalékos célhoz – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden, PleschingerGyula, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. új vezérigazgatójának beiktatásán. Hangsúlyozta: a jövő évi hiánycél teljesítését segítik jövőre a pénzügyi szektort terhelő adók, a várt 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés, valamint az olcsóbb állam és közigazgatás megteremtése és az állami vállalatok rendbetétele. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár is megszólalt. Az InfoRádió Aréna című műsorában úgy nyilatkozott, hogy ezermilliárdos nagyságrendű átcsoportosításra van szükség a jövő évi büdzsében annak érdekében, hogy a gazdaság stabil pályája fenntartható maradjon. (MTI)

Lengyelországban is készül a bankadó

Lengyelország jövő januárban tervezi bevezetni a bankadót – mondta egy rádióinterjúban a pénzügyminiszter. Mint Jacek Rostowski közölte, a szakértők most azon dolgoznak, hogy a pénzügyi szervezetekre kivetendő külön adó mindenben megfeleljen az unió előírásainak. A bankadó a parlamentben egyszer már megvitatott tervezet szerint a mérlegfőösszeg 0,39 százalékát tenné ki. (Magyarországon a bankoknál az adó a módosított mérlegfőösszeg 0,45 százaléka.) Marek Belka, a jegybank elnöke szerint a bankadóból befolyó pénzt egy külön alapba kellene elhelyezni, hogy adott esetben ebből támogassák a bajba került pénzintézeteket. Ugyancsak egy rádióinterjúban arról is beszélt, hogy a jövő évi költségvetés bevételi tervében egyelőre nem szerepel a bankadó. (MTI)

Vitték a kincstárjegyet, mint a cukrot

Magas túljegyzés mellett a meghirdetett 50 milliárd forinthoz képest végül 10 milliárd forinttal magasabb összeg ben értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. A kereslet már hetek óta magas, de az aukciós hozamok először csökkentek az elmúlt hónap közepe óta. Az elsődleges forgalmazók most 131,076 milliárd forint értékben tettek ajánlatot az elmúlt heti 129,53 milliárd és a két héttel ezelőtti, kiugróan magas 162,992 milliárd forint után. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.