Nem a bankok viselik a legjobban a válságot

Tanulságos adatokat közölt tegnap az adóhivatal: az APEH a múlt évhez kapcsolódó társaságiadó-bevallások feldolgozásának eredményeit osztotta meg tájékoztató keretében. Az nem meglepetés, hogy a bevallást benyújtó gazdálkodó szervezetek megszenvedték a válságot: mind bevételi, mint költségoldalon tíz százalék feletti visszaesést jeleztek a cégek. Az is megfelel a korábbi évek tapasztalatainak, hogy az elért nettó árbevétel nagyobbik hányada a társaságok töredékénél jelentkezik. Az APEH szerint a nettó árbevétel 57,3 százalékát az összes vállalkozás 2,9 százalékát reprezentáló nagyvállalkozások tudhatták magukénak.

Annál érdekesebb, hogy –legalábbis a társaságiadó-bevallások alapján – nem a bankszféra jött ki az egyes ágazatok közül a legjobban a válságból. A közkeletű vélekedés szerint egyedül a pénzintézetek úszták meg nagyobb megrázkódtatások nélkül a krízist – erre alapozva pedig a politika is nagyobb elvárásokat fogalmazott meg velük szemben. Az Orbán-kormány kimondottan ezért vetett ki erre a területre különadót, az adóalanyoktól idén és jövőre is 200 milliárd forint adó befizetését elvárva.

Az APEH kimutatása alapján azonban találni ennél jövedelmezőbb ágazatot is a 2009-es bevallások alapján. A tájékoztató szerint az adózás előtti eredmény növekedése inkább a pénzügyi vállalkozások nélküli ágazatokhoz volt köthető az előző évben. Itt a bázis évi (vagyis 2008-as) 1693 milliárd forintról 2236 milliárd forintra növekedett az eredmény. Az APEH szerint „jelentősen” javult, közel duplájára emelkedett a feldolgozóipari cégek eredményessége, ahol 795 milliárd forint volt az adó alapja. Ezzel ellentétben a pénzügyi szektorban a 2009-es adózás előtti eredmény 514 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 752 milliárd forintról.

Mint a számok is mutatják, arról szó sincs, hogy elfogyott volna a pénzügyi szektor adóalapja a válság nyomán, de tény, hogy nem ez volt a legjobban teljesítő ágazat az előző évben. Az is kiderül a tájékoztatóból, hogy ez a helyzet csak 2009-re volt igaz: 2008-ban a bankoknál még nem jelentkezett a válság pusztító hatása, nem úgy a termelőszektorban. Vagyis a pénzügyi vállalkozásokhoz egyéves csúszással érkezett meg a krach, s ez nyomta le a teljesítményüket –amit persze máshol is szívesen láttak volna, még válságmentes években is. De az az állítás nem állja meg a helyét e számok alapján, hogy a bankszektor egyedüli haszonélvezője volt az utóbbi időszaknak.

A cégeknek a tavalyi év után összesen 327 milliárd forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük keletkezett. Különadót 178,2 ezer vállalkozás számolt el, 129 milliárd forint összegben. A társasági és különadót továbbra is nagyrészt a nagyvállalkozások fizetik – állapítja meg végül az APEH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.