Még az idén megsegítik a lakáshiteleseket

A lakáshitelesek érdekképviseleti szervezeteivel egyeztetett tegnap Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal gazdasági kabinetvezető a bajba jutott adósok megsegítését célzó nyolcpontos javaslatcsomagról. A megbeszélés után tartott tájékoztatón Kósa azt mondta: nem azon törték a fejüket a találkozón, hogy „honnan szedjék elő azt a sok százmilliárd forintot", amivel megoldják a problémát. A nehéz helyzetbe jutottakon kell segíteni, nem azokon, akik csak a kiskapukat nézik, és „rákapaszkodva a megoldási javaslatokra, szeretnék megfogni a szerencsemalac farkát". Ennek kapcsán Kósa jelezte: azért, hogy a kiskapuk „kinyitására" ne legyen felkészülési idő, ha a parlament elfogadja a nyolc pont alapján a törvénymódosításokat, azok sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

Madarasi Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Közhasznú Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón lapunk kérdésére elmondta: a nyolc pont közül az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma, az önkényes kamatemelés tilalma tökéletesen megfelel nekik, csak apróbb kiegészítést javasoltak, mivel nemcsak kamatokról lehet szó, hanem ilyen-olyan, a bankok által kért díjakról is. Néhány kritikusnak nevezett ponttal, így a tiszta lappal indulás megteremtése vagy a tartósan fizetésképtelen ügyfeleknél a büntetőkamat felszámításának tiltásával kapcsolatban azonban további egyeztetést javasolt.

Rogán a sajtótájékoztatón azt mondta a nyolcpontos csomagról, hogy az jelenleg „a tervezet tervezete”. Az elképzelések szerint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabályt és az ahhoz kapcsolódó törvényeket kívánják módosítani, ezeket még októberben benyújtják a parlamentnek, és a lakáshitelesek megsegítését célzó törvénymódosítások még az idén hatályba léphetnek. Megpróbálják egy vagy két lépcsőben elfogadni a Országgyűlésben. Szeretnék elérni, hogy mire lejár a kilakoltatási moratórium, azok is eljuthassanak egy fizetési, illetve törlesztési megoldáshoz, akiket most a kilakoltatás fenyeget.

Várhatóan még pénteken egyeztet Kósa és Rogán a bankszövetség képviselőivel. Nem tesznek a szervezet elé diktátumot, s a bankszövetség szakértőit is bevonnnák a törvények előkészítésésbe. – Elvtelen kompromisszumokat nem kötünk, a nyolc pont tartalmához ragaszkodunk, akkor is, ha nem alakul ki „tökéletes egyetértés” – közölte Rogán.

Kósa Lajos és Rogán Antal a lakáshitelesek képviselőivel
Kósa Lajos és Rogán Antal a lakáshitelesek képviselőivel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.