Jövőre csökken a frankadósok terhe

Legkorábban jövő év elejére gyengülhet le annyira a svájci frank, hogy a devizaadósok terhei érezhetően enyhüljenek. A kormány nyolcpontos mentőakciója nem sokat segít.

A piacoktól egyelőre nem sok jót várhatnak a devizahitelesek – jelezte Szántó András, az Equilor devizaüzletág-igazgatója a cég prognózisának ismertetésekor. E szerint az euró 270-280, a frank 220–225 forintos árfolyamon rendezkedik be az év hátralévő időszakában. Előbbi kurzusa rövid ideig tesztelheti a 290–295-ös szintet, utóbbié szélsőséges esetben meghaladhatja a 240 forintot is.

A frank további erősödésének megakadályozása nemcsak Svájc számára fontos az export versenyképességének megtartása érdekében, de az Európai Központi Bank (EKB) is érdekelt ebben, mert a fél kontinens frankban adósodott el az utóbbi években. Szántó szerint a svájci jegybank egyedül kevés az árfolyam letöréséhez, ezért vélhetően az EKB-val közösen lépnek majd fel, ha a keresztárfolyam a lélektani 1,25-ös szint közelébe ér. Az Equilornál úgy látják: egy összehangolt akcióval a jövő év elejére normális szintre gyengíthetik a frankot, forintban ez a 200-as határt jelenti. (Az euró ekkor 265-270 forint körül jár majd.) Ez alá azonban nem megy a kurzus, s a hitelfelvételi boom idejét jellemző 150-160-as frankárfolyam sem tér vissza, s ugyanígy illúzió a 240 forintos euró.

A devizahitelesek gondjait orvosolni hivatott új fideszes javaslatcsomag inkább a választási retorika része, ez áttörést várhatóan nem hoz – mondta. A nyolc pont számos eleme már most is elérhető, a futamidő-hosszabbítás például bevett gyakorlattá vált, ám a pontok között olyanok is vannak, amelyek jogszerűsége megkérdőjelezhető. Az igazgató idesorolta az egyoldalú banki szerződésmódosítás tilalmát és a tiszta lappal indulás elrendelését. A középárfolyamon való hiteltörlesztés elfogadható, bár az morálisan aggályos, hogy a bankadó kiszámításánál az árfolyamkülönbözet nyereségnövelő tételét fi gyelembe vették, most pedig pont ettől fosztanák meg a hitelintézeteket.

A tiszta lappal indulás jogának megteremtése akkor lépne be, amikor az ingatlanfedezet értéke a még törlesztendő hitelösszeg alá süllyed. A fedezet nélkül maradó hitelösszeg rendezése a bank és az ügyfél közös kockázata, de hogy ennek a kezelését hogyan képzelték el az előterjesztők, az homályos. A nyolcpontos javaslatcsomag üzenetértékű, a helyzetet önmagában rendezi majd, ha a frank árfolyama visszakúszik a 200-as szintre – vélekedett Szántó András.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.