Bóvlivá válhat a magyar kötvény

Az egyik hitelminősítő szerint veszélyesen közel jár Magyarország ahhoz, hogy adóssága a bóvli kategóriába kerüljön, ami elriasztaná a befektetőket.

Újabb súlyos kritika érte az Orbán-kormányt. Ezúttal az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Standard & Poor’s (S & P) fejtegette hétvégén kiadott havi összesítésében, hogy Magyarország a „bukott angyallá” válástól – vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől – fenyegetett legnagyobb egyéni adós az érintett adósságállomány alapján a cég által kockázati besorolással ellátott kereskedelmi és szuverén adósok között. Az MTI szerint a „bukott angyal” (fallen angel) a befektetőiből spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

A szaktárca irányváltását nem vették figyelembe
A szaktárca irányváltását nem vették fi gyelembe

Az S & P elemzése kitér az okokra is – bár ezek alapján úgy tűnik, az Orbán-kormány múlt heti, a befektetők által pozitívan fogadott bejelentéseit az államháztartási deficitcélok betartásáról, illetve a közigazgatási kiadások nagyságrendi visszavágásáról nem vették figyelembe az összesítésben.

Így csak azokra a nyár során hozott intézkedésekre tér ki az anyag, amelyek közül jó párat megütközéssel fogadtak a piacok: ilyen például a bankadó, amelynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó és ezáltal hitelezési képességét is. Ezek ismeretében jelentette be július végén a cég, hogy az addigi stabilról negatívra rontja Magyarországra érvényben tartott „BBB mínusz” adósbesorolásának kilátását. Arra hivatkozva, hogy „a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira”.

A most kiadott jelentésükben erről úgy fogalmaznak: a magyar adósosztályzatra érvényes negatív kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy a kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv „kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak” a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásai szempontjából, gyengítve a kormány képességét arra, hogy a közfinanszírozást fenntarthatóbb alapokra helyezze.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő – a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings – egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S & P „BBB mínusz” osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, „BBB”, aMoody’s még eggyel jobb, „Baa1” (a másik két cégmetodikájában „BBB plusz”-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot. Az S & P esetében a még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a befektetésre ajánlott sáv alsó szélét jelentő „BBB mínusz”, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással vagy negatív előjelű, figyelőlistás státussal. Ha rontják ezt a magyar besorolást, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát. Jelenleg három olyan EU-tagállam van – Lettország, Románia és Görögország –, amelyekre a hitelminősítők nem befektetői, azaz „bóvli” besorolásokat tartanak érvényben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.