A Mol vevő az állami vezetőkre is

Az előző kormány energetikai szakállamtitkára a Mol-nál folytatja pályafutását, de könnyen lehet, hogy az energiahivatal elküldött elnöke is csatlakozik a magyar energiacéghez.

Augusztustól a Mol magyar vállalati kapcsolatokért felelős igazgatójaként folytatta pályafutását Gordos Péter, az előző kormány energetikai szakállamtitkára – tudtuk meg. Értesülésünket megerősítve a szakember kifejtette: a minisztériumban tíz éven át, különböző kormányok alatt végzett energetikával kapcsolatos szabályozási munkát. A kormányváltással azonban a szakállamtitkári poszt megszűnt. Több ajánlat közül végül a Mol megkeresését fogadta el. Információnk szerint a munkakörhöz nemcsak a vállalatokkal, hanem a kormánnyal és a szakmai szervezetekkel is szükséges kapcsolatot tartani. A posztot eddig betöltő Miklós László a Mol terjeszkedése folytán ma már csoportszintű, többi között uniós, horvát és szlovák feladatokra is összpontosít.

Mol-vezetők közgyűlésen: munkát adnak a jó szakembereknek
Mol-vezetők közgyűlésen: munkát adnak a jó szakembereknek

A korábbi tapasztalatok alapján jól látható a Mol stratégiája: nem hagyják parlagon heverni a meggyőző teljesítményt nyújtó, ugyanakkor a kormányváltással utcára került energiaipari szakembereket. Öt éve például Varró László vezető közgazdász a Magyar Energia Hivataltól (MEH) igazolt hozzájuk. Továbbra is él a szóbeszéd, miszerint Matos Zoltán, a MEH nemrég, egy év után eltávolított elnöke is a Molnál folytathatja, a gázkereskedelemmel foglalkozó leányvállalat igazgatójaként.

A hazai E.ON-cégek – nem állami, mégis fontos vállalat – igazgatósági posztjáról nemrég távozott Bakács István, aki az előző Fidesz-kormány idején egy ideig az MVM-et irányította.

Értesülésünk szerint, bár nyugdíjba vonul, élvezi az Orbán-kormány bizalmát, így hamarosan feltűnhet állami energiacégekben. A legtöbben az MVM-tulajdonú Paksi Atomerőmű Zrt. valamely vezető posztján várják a megjelenését. Az atomerőmű új vezérigazgatója ugyan a régóta ott dolgozó Hamvas István lehet, de komoly pozíciót jelent az erőműbővítésre alapított cégük vezetői széke is.

Noha az új Fidesz-kormány az államvasutak éléről leváltotta a párt alapítói közé tartozó Andrási Miklóst, egyszersmind kinevezték az iparág támogatásaiban és statisztikáiban alapvető szerepet játszó Energia Központ élére.

Az elmúlt évek többi energetikai kulcsszereplőjéről ugyanakkor egyelőre nem sokat tudni. Hónig Péter, aki a politika és a gazdasági élet között egyensúlyozva, legutóbb a Budapesti Erőmű vezérhelyettesi posztját cserélte le a Bajnai-kormány energiaminiszteri székére, lapunknak arról számolt be, hogy még pihen. Egyelőre nincs hír Mártha Imre jövőjéről sem: ő az állami Magyar Villamos Művek (MVM) vezéreként töltötte be az iparág egyik legfontosabb posztját.

Ám amióta az új kabinet megvált tőle, nem kerültek nyilvánosságra a fiatal topmenedzser szakmai elképzelései, mi pedig nem értük el. Értesülésünk szerint ugyanakkor több multinacionális vállalat is megkereste már.

Ezek között nemcsak energetikai, hanem telekommunikációs társaságok is lehetnek. Környezete azt valószínűsíti, hogy a szakember bizonyosan nem hazai vagy állami tulajdonú társaságnál helyezkedik majd el.

Podolák nem szegődik céghez

Az elmúlt évek – Fidesz–MSZP-együttműködést sejtető –energetikai szabályozásában központi szerepet játszott Podolák György szocialista képviselő, aki csak pártja rossz választási szereplése miatt nem került be a parlamentbe. A politikus lapunknak érezhető felszabadultsággal úgy nyilatkozott, egyelőre nyugdíjasként pihen. Elmondta: több cégtől is megkeresték, de valamennyit visszautasította. A közeljövőben pártja szakértői csapatát erősítené.

Jó viszony minden politikai oldallal

A Mol hagyományosan kiegyensúlyozott viszonyra törekszik a mindenkori kormányokkal, illetve a parlament összes oldalával. Az elmúlt nyolc év során szembetűnő volt, hogy a kormányoldal mellett az akkor ellenzékben lévő Fidesszel is tartották a kapcsolatot, amit Hernádi Zsolt Mol-vezér és Orbán Viktor Fidesz-elnök személyes jó viszonya is erősít. Ennek megfelelően az új kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az olajcégnek: mivel az már nem állami, így főként azt hangsúlyozva, hogy a társaság budapesti központú.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.