Jól sikerült a kötvényaukció

Szerda délután vérengzés folyt a forintpiacon, a svájci frank árfolyama ismét rekordokat ostromolt, s nem nagyon látszottak az enyhülés jelei.

Ebben a hangulatban szólalt meg a kormány, hitet téve az unió által elvárt jövő évi 3 százalék alatti hiány mellett. Elemzők szerint ennek jótékony hatása volt, megjegyzik azonban, a forint erősödésében annak is szerepe volt, hogy a nemzetközi hangulat viszonylag kedvezően alakult. Általános vélemény ugyanakkor, hogy a veszélyzónából továbbra sem került ki a magyar deviza. Vagyis egyértelmű trendfordulóról nem lehet beszélni.

A biztató jelek közé tartozik, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tegnapi államkötvényaukciója sikeresen zárult. – Kétségtelen, a bejelentések után már szerda délután is élénkült az érdeklődés a kötvénypiacon, ami jelezte, hogy megmozdított valamit Matolcsy György és Varga Mihály megszólalása – fogalmazott Matolcsi Zsolt, a Raiffeisen Bank állampapír-piaci üzletkötője. Ezek után a csütörtöki ÁKK-aukción felkínált 3, 5 és 10 éves papírokra is nagy volt a kereslet, úgyhogy a megelőző napi másodpiaci referenciahozamoknál alacsonyabbak lettek az átlaghozamok. Ez szakértők szerint egyértelműen arra utal, hogy a kormány jó irányba tett egy lépést, a hiánycélokat jól fogadta a piac. A folytatásnak is hasonlónak kellene lennie, azaz intézkedésekkel kell igazolni a kijelentéseket, mert ez – amennyiben a várakozásoknak megfelelőek – hosszú távon stabilizálhatná a pia cokat. Erre azért is szükség lenne, mert – bejelentések ide vagy oda – változatlanul törékeny a helyzetünk.

Van, aki élesebben fogalmaz, mint az a neve mellőzését kérő állampapír-piaci szereplő, aki így vélekedett: nincs itt csoda, most ugyan belelkesedtek néhányan, ám konkrétumokat továbbra sem hallottak a befektetők.

Az érdeklődés a magyar papírok iránt annak köszönhető, hogy vannak, akik megpróbálnak hinni a kabinetnek, vagyis azt várják, hogy a kitűzött hiánycélnak megfelelő és fenntartható költségvetést rak le. Az kétségtelenül kedvező – folytatta –, hogy a hozamok csökkentek a hét eleji szintekhez képest. A hároméves lejáratú kötvények átlaghozama 7,18, az ötéveseké 7,21, míg a tízéveseké 7,35 százalék lett úgy, hogy az értékesítésre felkínált, összesen 50 milliárd forintnyi kötvényállományt jócskán túljegyezték: összesen 194,2 milliárd forint vételi ajánlat érkezett, ezért az ÁKK felemelte a befogadott mennyiséget, s végül 70 milliárd forintnyi papírt értékesített.

– A forint és az államkötvény piacán történtek valóban arra utalnak, hogy valamicskét nőtt a bizalom Magyarország iránt, de ebből azért még nem lehet megélni – jegyezte meg Németh Dávid, az ING Bank vezető elemzője. Ő is úgy látja, ahogy kollégái: az lenne a leginkább megnyugtató, ha a gazdasági program elemei nyilvánosságra kerülnének. Ez az állampapírpiacon folyamatosan nagy érdeklődést váltana ki.

A forint is erősödött tegnap. A magyar fizetőeszköz a régiós devizákhoz képest az elmúlt hetekben alulteljesített, 3-4 százalékkal többet vesztett értékéből a fontosabb devizákhoz képest. Ebből csütörtökön körülbelül 1 százalékot „dolgozott le”, vagyis elkezdődött a visszazárkózás. Azonban tartós felértékelődést Németh szerint csak a gazdasági program részleteinek ismertetése hozhat, abból derülhet ki, milyen növekedési pályát célzott meg a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.