Húsz év után váltás a Raiffeisen élén

Vezérváltás lesz az egyik legnagyobb hazai hitelintézetnél: több mint húsz év után távozik a Raiffeisen éléről Felcsuti Péter.

A pénzintézet – amely június végi nyolcmilliárd eurós mérlegfőösszege alapján a hatodik legnagyobb magyarországi bank – közleménye szerint a vezérigazgató szerződése év végén lejár, helyét Heinz Wiedner veszi át.

Felcsuti Péter neve lényegében a kezdetektől összeforrt a Raiffeisennel. Még a Magyar Nemzeti Bank munkatársaként közreműködött a Raiffeisen jogelődje, az Unicbank 1986-os megalapításában, 1989 októbere óta pedig vezérigazgatóként irányítja a bankot. Heinz Wiedner számára sem ismeretlen azonban a magyar leány. A Raiffeisen International igazgatósági tagjaként 2003 óta felügyeli a magyarországi piacot és azóta tagja a Raiffeisen Bank igazgatóságának is.

A bank közleménye arra nem tér ki, hogy Felcsuti Péter önként távozik, küldik vagy közös megegyezéssel áll fel, de információnk szerint az utóbbiról van szó. Az osztrák vezetés más irányt szabna a magyar leány jövőbeli fejlődésének, de a távozó vezérigazgató sem „ragaszkodott” már a pénzintézethez. A válság, a hiteladósok fizetési nehézségei a Raiffeisent is érzékenyen érintették: a bank tavaly húsz fiókjának bezárására és több száz fős létszámleépítésre kényszerült. Az eredmények sem alakultak túl jól. A magyarországi Raiffeisen-csoport az idei első fél évet szerény, 1,79 milliárd forint konszolidált adózott nyereséggel zárta, bár ez még mindig jobb volt, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban elszenvedett 3,29 milliárd forintos veszteség. A csoporton belül a Raiffeisen Bank – nem konszolidált – vesztesége másfél milliárd forintot tett ki, míg egy éve 2,3 milliárd forint nyereséget ért el a pénzintézet. A fél év során a csoport értékvesztés és céltartalékképzés címén 21,26 milliárd forintot számolt el, míg tavaly ilyenkor 36,57 milliárd forintot.

Felcsuti Péter kapcsolata egyébként távozása után sem szakad meg a Raiffeisennel. Ő az egyik alapítója a szegénybanknak is nevezett Kiút programnak. A szervezet 400 millió forint hitelt kíván kihelyezni Magyarország hátrányos helyzetű régióiban, mélyszegénységben élőknek saját vállalkozás indításához. A program refinanszírozását pedig a Raiffeisen végzi.

Felcsuti Péter
Felcsuti Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.