Borúlátó az OECD

Alaposan visszavett májusi előrejelzéséből a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet OECD, s további jegybanki könnyítéseket és – egyes esetekben – a költségvetési szigorítás halasztását is szorgalmazza, ha a világgazdaság lendületvesztése tartósnak bizonyul.

Az elemzés ezúttal csak a hetek csoportjára vonatkozik. E szerint a világgazdaság élénkül, de sokkal lassabban, mint ahogy a szakértők még néhány hónapja is gondolták. A szervezet évközi adatai erőteljes fékeződésre utalnak a harmadik és a negyedik negyedévre a hét vezető gazdasági hatalomban: az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban.

A csütörtöki párizsi sajtóértekezleten azt fejtegette Pier Carlo Padoan főközgazdász, hogy rendkívül nagy bizonytalanság övezi az előrejelzést. Egyrészről ugyanis jól érzékelhető, hogy a magas szinten tetőző munkanélküliség, valamint a lakásárak csökkenése miatt a háztartások kevesebbet fogyasztanak. Másrészről viszont észlelhető a pénzügyi feltételek stabilizálódása, a vállalati profitok emelkedése megelőlegezni látszik a beruházási tevékenység erősödését.

Az infláció, s ezen belül a maginfláció alacsony, nem okoz aggodalmakat. A fellendülés iramában megfigyelhető mérséklődés az OECD szerint lehet átmeneti jellegű, de lehet tartós is. Ha átmenetinek mutatkozik, akkor a jegybanki intézkedések visszavonását meglehet kezdeni, a tervezett költségvetési megszorításokat pedig folytatni kellene, már ahol a büdzsé állapota fenntarthatatlan. Ha azonban tartósnak mutatkozik a növekedés megtorpanása, akkor e jelenség kezelésének fontos eszköze lehet a jegybanki könnyítések, a nem szokványos intézkedések kiterjesztése, a nullához közeli kamatok őrzése. Hozzátette: ha e gazdaságok valóban lendületet vesztenek, akkor egyes esetekben a költségvetési konszolidációs lépéseket is el kell halasztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.