Magyar-orosz csikicsuki a Molról

A kormány tárgyal az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő 21 százaléknyi Mol-pakett megvásárlásáról – erősítette meg korábbi információnkat a nemzeti fejlesztési tárca. Az orosz cég erről nem tud, és az is kérdés, honnan lesz rá az államnak vagy félezer milliárdja.

Noha a miniszter moszkvai tárgyalásait érintő kérdéseinkre nem válaszolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy a kormány az energiaszektorban is erősíteni kívánja az állam szerepét, s tárgyalni kíván a Szurgutnyeftyegaz birtokában lévő 21 százaléknyi Molrészvény megvásárlásáról az orosz partnerekkel. A két állam a legrövidebb időn belül megnyugtató megoldásra törekszik. Az orosz kormány a tárgyalások kapcsán eddig csak általánosságban emlékeztetett a két ország közötti jó viszonyra, és maga a Szurgutnyeftyegaz sajtóosztálya – az orosz bfm.ru portál szerint – jelezte, hogy ilyen tárgyalásokról nem tud.

A Mol legutóbbi közgyűlése
A Mol legutóbbi közgyűlése

Erre reagálva a minisztérium közölte, hogy Fellegi Tamás miniszter az augusztus 27-i moszkvai látogatásánViktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Szurgut részvénypakettjének „tulajdonosi bejegyzéséről”. A kérdést mindkét fél kiemelten kezeli, és orosz részről felvetették, hogy a téma kerüljön fel a magyar–orosz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság következő ülésének napirendjére. A kormány az energiavállalat képviselőivel nem tárgyalt – tették hozzá.

Fellegi Tamás tehát nem a „Kreml-közelinek” tartott Szurgutnyeftyegaznál, hanem közvetlenül Viktor Zubkovnak vetette fel a vásárlás ötletét. Hogy mi volt a válasz, arról ellentmondóak az információk. Lehetetlen, hogy a felvetésről az olajcég ne értesült volna. Korábban a Bajnai-kormány is megpendítette a lehetőséget, az új apparátus májusban intenzív tárgyalásokkal vette át a stafétabotot.

A magyar hatóságok mindvégig – bennfentesek szerint üzenetértékű vizsgálatokkal –akadályozták, hogy az orosz társaság részt vegyen a Mol közgyűlésein, a Mol pedig nem fizet osztalékot. A cél, hogy a csomagot alávessék a mindenkori magyar kormányok és a Mol stratégiájának. A Szurgutnyeftyegaz ugyanakkor sértődött, és akadályozná az adásvételt. Ám ha a magyar és az orosz kormány az összes függőben lévő ügyet egyszerre rendezi, ez is megtörténhet.

Tisztázatlan viszont, ki fizeti a révészt. Tavaly az orosz társaság 1,4 milliárd euróért vásárolta a csomagot, de annak piaci értéke ma magasabb: becslések szerint 400-500 milliárd forintba is kerülhet. A Molnak állítólag most nem lenne rá pénze, ráadásul a magyar állam már „barátinak” minősíthető. Magyarország eddig nem adott semmiféle piaci jelzést, hogy akár saját jogán, akár cége – például a Magyar Fejlesztési Bank – segítségével ekkora hitelt szeretne felvenni.

Fenntartható lesz az energiapolitika

– Az energiapolitikában növelni kell a fenntarthatóság szerepét –mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára egy konferencián.

Szerinte megújuló forrásaink fogyasztásunk 40 százalékát is biztosíthatnák: míg a jelenlegi arány 5 százalék. A kormány – a rönkfaégetést leszámítva – elsőbbséget biztosítana a biomasszá nak és a geotermikus hasznosításnak. A hőszolgáltatásban támogatnák a helyi termelést. Bizonyos gáztüzelésű hőtermelők kiemelt támogatása kapcsán leszögezte: ki kell iktatni a rendszerből az extraprofitot. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.