Kamatkedvezmény a tajvani importra

20 millió dolláros refinanszírozási hitelkeret-megállapodást írt alá Budapesten Csányi Sándor, az OTP Bank első embere és Robert R. F. Chu, a tajvani Export-Import Bank elnöke, aki a tajvani pénzügyminiszter, Lee Sush-Der delegációjával érkezett Budapestre.

A tajvani áruk magyarországi importőrei vehetik fel a kedvezményes feltételű importfinanszírozási hitelt, a bankközi kamathoz képest 25 bázispont kedvezménnyel, az OTP Bankon keresztül dollárban vagy más jelentős valutában, maximum ötéves futamidővel.

A hazánkban tartózkodó miniszter tárgyalt a kettős adóztatásról szóló, idén áprilisban aláírt egyezmény magyarországi ratifikálásáról is. Tajvan parlamentje már jóváhagyta az egyezményt, és ha a magyar parlament is rábólint, az 2011. január elsejével hatályossá válhat. A harmadik témában, a vámeljárások áttekinthetőbbé tételében a korábban aláírt szándéknyilatkozatra építve szeretnének a tajvaniak tovább lépni.

A tajvani pénzügyminiszter első útja a térségben Magyarországra vezetett. Megfigyelők szerint a kedvező nagypolitikai helyzet, mindenekelőtt a javuló Tajvan–Kína kapcsolatok is szerepet játszanak abban, hogy bátrabban, nagyobb mozgástérrel építhetik európai üzleti kapcsolataikat.

A kétoldalú, bővülő áruforgalom éves szintje 600 millió dollár. Tucatnyinál is több kisebb-közepes tajvani cég vetette meg a lábátMagyarországon, nem beszélve a Foxconn elektronikai óriásról. Nyolcvan tajvani diák tanul (elsősorban orvosi karon) magyarországi felsőoktatási intézményekben, évi 12 ezer turista jön hozzánk a szigetországból.

– Kikapcsoltuk a politikai problémát – fogalmazott a miniszter, aki szerint a tajvani elnök az anyaországgal, a szárazföldi Kínával szemben a megértésre, és nem a szembenállásra helyezi a hangsúlyt. Ennek egyik jele, hogy hetente 250 közvetlen légijárat köti össze a szárazföldi Kínát Tajvannal, miközben a közelmúltig nem volt közvetlen összeköttetés.

A globális válság is előmozdította, hogy Tajvan még rugalmasabb, nyíltabb, piacbarátabb kereskedelempolitikát folytat. A kormány új keletű deregulációs politikájával számos korlátozó intézkedést leépített. –Nálunk az állam, a kormány a megtermelt nemzeti jövedelem mindössze húsz százalékát osztja el – mondta a miniszter, aki úgy látja, ott a magánszektor kreatívabb: nem várják el mindenben a kormány gyámkodását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.