Gázáremelésre irányuló kérvények

Lapunk értesülései szerint több magyar lakossági gázszolgáltató határidőig beadta költségnövekedési kimutatását az illetékes Magyar Energia Hivatalhoz (MEH). Ez alapján október 1-jétől mintegy 10 százalékos lakossági gázáremelésre lenne szükség. A számla nagyobb részét kitevő gázköltségük változásáról számoltak be, ami az utolsó, áprilisi áremelés óta közel 15 százalékot tesz ki. A tízszázalékos átlag úgy jön ki, hogy a másik – lényegében a hálózat üzemeltetéséért – beszedett díj most nem változik. A papírokat annak ellenére adták be, hogy az új Orbán-kormány július elsejével áremelési stopot hirdetett. A korábbi, „árelőkészítési” jogszabályok viszont nem változtak. Miután a Fidesz-kabinet kivette a MEH kezéből a kérelmeken alapuló automatikus árváltoztatás jogát, először július elsején maradt el a „szokásos” gázáremelés. Ezzel együtt, mint megtudtuk, a szolgáltatói beadvány javaslat helyett költségbemutatássá alacsonyodott. Ezt azonban a korábbi szabályok szerinti időben szükséges megtenni, mivel október elseje továbbra is a gázárváltoztatás egyfajta fordulónapja maradt.

Úgy tudjuk, a szolgáltatói kérvények lényegében a júliusival egyeznek meg, mivel azóta a gáz dollárban számolt importára és az igen gyenge forintárfolyam nem változott. Áprilishoz képest viszont már nagy mértékben emelkedett mindkét szám. (Ugyanakkor tapasztalataink szerint a szolgáltatók egymástól némileg eltérő módszer alapján számolnak, illetve értelmezik a szabályokat.)

Az októberre vonatkozó kérvény a jóval nagyobb tél eleji forgalom miatt a júliusinál sokszorta nagyobb jelentőségű a gázcégek számára. Ugyanakkor kormányilletékesek – például Fellegi Tamás szakminiszter – többször is abbéli reményüknek adtak hangot, hogy szeptemberben megállapodhatnak a gázcégekkel. Várakozásaik szerint októbertől az ár se nőne és a szolgáltatók se veszítenének. Ennek pontos módja még nem ismert, de a szolgáltatók bíznak abban, hogy a kormány ígéretéhez híven addigra megoldja a problémát. Némi zavart okozhat, hogy a kabinet csak október elseje után tárgyal az új árszabályokról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.