Új szereplővel bővül a cementpiac

Szeptemberben elkezdi próbaüzemét a Strabag új, királyegyházai cementgyára. A mintegy ötvenmilliárd forintból felhúzott üzem nem egy dinamikusan fejlődő piacra érkezik, az elmúlt években ugyanis drámai mértékben zuhant a belföldi kereslet.

– Új szereplővel bővül a hazai cementpiac, szeptemberben megkezdi a próbaüzemet a Strabag és a Lafarge új, királyegyházai cementgyára, jövő év elején pedig elindul az üzemszerű termelés is – nyilatkozta a Népszabadságnak Diana Klein, a Strabag AG kommunikációs vezetője. A beruházás tőkeigényét a vállalat kezdetben 27 milliárd, később 30–33 milliárd forintra tette, az idő múlásával azonban a költségek 50 milliárd forint körüli szintre emelkedtek.

Készül a mélygarázs vasbeton szerkezete. Az építőipari termelés visszaesése miatt cementből is kevesebb kell
Készül a mélygarázs vasbeton szerkezete. Az építőipari termelés visszaesése miatt cementből is kevesebb kell

A két cég cementipari együttműködése új történet, a multik május végén jelentették be, hogy közös vállalkozást indítanak. A lépés célja az, hogy egyesítsék cementipari tevékenységüket egyes közép-európai országokban. Az új, Lafarge Cement CE Holding GmbH-ra keresztelt vállalkozásban 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a francia hátterű konszern, míg a Strabagé a fennmaradó üzletrész. Ennek megfelelően oszlik meg a beruházások értéke is, a Strabag a királyegyházai üzemét olvasztotta a társaságba, a Lafarge pedig cementgyárat telepít Ausztriába, Csehországba és Szlovéniába. Az üzlet teljes értékét a két cég 77,5 millió euróra teszi. A cégek közös vállalkozással a többi között a szállításokat szeretné optimalizálni, illetve ahogyan azt Diana Klein mondta: amennyiben a magyar cementpiac tovább gyengülne, akkor a közös vállalat lényegesen könnyebben piacra tudja dobni az előállított mennyiséget, mint ha ezt a Strabagnak egyedül kellene megtennie.

A kereslet alakulása pedig nem kis probléma manapság. A meghatározó hazai gyártóktól a piac méretét illetően ugyan nem kaptunk egybecsengő válaszokat, az azonban egyértelműen kiderült, hogy a magyar cementigény drámai módon zuhant az elmúlt években. Szarkándi János, a Duna–Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója és a Magyar Cementipari Szövetség (MCSZ) elnöke szerint 2008-ban még 4 millió tonna fölött volt a belföldi felhasználás, ami jelenleg csupán 2,5-2,6 millió tonnára tehető. Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója ezt annyival egészítette ki, hogy az idei visszaesés 10–20 százalék közé várható. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cementfelhasználás 3 millió tonna alatti szintre esik, ami az 1990-es évek elején tapasztalt igénynek felel meg. Ebből a szemszögből nézve nem csoda, hogy a piaci szereplők nem túl boldogok az újabb gyártó érkezése miatt.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy a külföldről behozott cement komoly szeletet hasít ki a helyben gyártott építőanyag piacából. A Duna–Dráva és a Holcim első embere ennek volumenét a belföldi kereslet 20–25 százalékára teszi. Az évtized elején még az ukrán szállítások jelentették a legnagyobb tételt, ma az importon belül a szlovák cement aránya a legmagasabb, ám a szállítók között fel lehet lelni horvát vagy osztrák cégeket is.

A jövőt illetően sem szépek a kilátások. Ahogy Richard Skene fogalmazott, a gazdasági krízis miatt nincs kilátás a növekedésre, és drámaian csökkent az igény a cementre, ráadá sul az építőipari cégek a korábbiaknál is gyengébb lábakon állnak. A piac élénkülését fi rtató kérdésünkre a Holcim elnöke csak annyit mondott: nem bocsátkozik előrejelzésekbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.