Az IMF és az EU folytatná a tárgyalásokat

Az Európai Bizottság és az IMF is készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalást a magyar kormánnyal akkor, amikor az a hatóságok megítélése szerint eredménnyel járhatnak – áll Oli Rehn európai pénzügyi biztos Herczog Editnek küldött levelében. A szocialista EP-képviselő még júliusban kérte ki a bizottság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel folytatódhatnak a kormány és a pénzügyi szervezetek között megszakadt tárgyalások.

Oli Rehn közölte, az eddig fontolóra vett korrekciós intézkedések elmaradnak a szükséges kiigazítás mértékétől, és túlnyomó részben átmeneti jellegűek. A kormánynak még arra vonatkozóan is fokozott és hiteles erőfeszítéseket kell tennie, hogy 2011-ben a GDP 3 százaléka alá csökkentse a hiányt – áll a biztos válaszában. Magyarország ugyanis az egyetlen olyan tagállam, amelynél 2004 óta áll fenn túlzottdeficit-eljárás, és a hiánycél teljesítésére vonatkozó határidőt eddig már két alkalommal elhalasztották.

A pénzügyi szektort érintő különadó a biztos szerint jelenlegi formájában nagyon kedvezőtlen hatással lehet az országgal kapcsolatos befektetői hangulatra és a gazdasági növekedésre. Emellett a küldöttség úgy találta, hogy a számos más jogszabályt érintő ugyanezen törvény több eleme – abban a formában, ahogy a tárgyalások idején a parlament elé került – vélhetően nem felel meg az uniós jognak. A küldöttség emlékeztette a kormányt arra is, hogy a Nemzeti Banknak teljes függetlenséget kell biztosítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.