Megrövidíti vonatait a MÁV-Start

Vonatai hosszán spórol a MÁV-Start: a cég kevesebb kocsival közlekedteti több száz járatát szeptember 1-jétől.

A VEKE szerint a MÁV elővárosi utasait megrövidítő, március végén elrendelt, de a nyári idegenforgalmi szezon idejére felfüggesztett rendelkezés miatt az utasok kénytelenek az eddiginél gyakrabban állva utazni.

A takarékossági intézkedés elsősorban az elővárosi vonalak utasait érinti.

A Budapest–Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonalon például a MÁV-Start 242 vonatát rövidítette le. A korszerű Flirt motorvonatok a korábbi két motorkocsi helyett szerdától eggyel közlekednek. A vasúti társaságnál úgy tartják: a harminc percnél rövidebb ideig tartó utazásoknál nem okoznak különösen nagy kényelmetlenséget az állni kényszerülő utasoknak. Ennyit ugyanis fővárosban a 4-es és a 6-os villamos, illetve több buszjárat útvonalán is állnak az utazók.

A vonatokba besorozott vasúti kocsik számát a MÁV-Startnál a tavalyinál nagyobb, a tervtől azonban mégis elmaradó utasszámokkal magyarázzák. A lapunk által megismert forgalmi adatok szerint a július végéig több mint 61 millió utast váró társaság járatait csak 58,8 millióan vették igénybe. Ezen belül az elővárosi járatokon a tervezett 32,7 millió helyett 31,6 millióan utaztak.

A legnagyobb elmaradás a teljes árú utazásoknál volt: a várt 8,4 millió utas helyett csak 7,7 millióan váltották meg az ilyen utazásokra szóló menetjegyeket. Dolgozói bérlettel a vártnál mintegy négy, félárú kedvezménnyel hét százalékkal kevesebben utaztak. Regisztrációs jegyet 3,1 millióan váltottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.