Ősszel dönthet Brüsszel a moratóriumról

A kormány tegnap határozatként fogadta el azt az előterjesztést, amelyet a szaktárca készített a 2011. április 30-án lejáró, külföldiek földvásárlását tiltó moratórium meghosszabbításáról.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta, az Európai Bizottságnak készült dokumentumban 2014. április 30-ig kérik a tilalom fenntartását. A moratórium meghosszabbítására vonatkozó legfőbb érv, hogy a földárak jelentős emelkedésének dacára a nyugat-európai termőföldek ára még mindig többszöröse a magyarénak. Vagyis ha a gazdasági válság hatása és a rendezetlen telekkönyvi nyilvántartás miatt korlátozott anyagi lehetőségekkel bíró hazai gazdákkal szemben megjelennek a tőkeerős külföldi földvásárlók, akkor hátrányba kerülnek az itteni gazdálkodók. Fontos indok az is, hogy amagyar gazdák támogatási szintje még mindig nem éri el a régi tagállamokét, így piacnyitás esetén nem lennének egyenlő versenyhelyzetben. Végül a kis birtokokra épülő magyar birtokszerkezet is indokolja a korlátozások fenntartását.

A Fidesz-kormány agrárpolitikájának központi célja, hogy rendezett birtokviszonyok között dolgozhassanak a gazdálkodók. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a beiktatásakor mélyreható változásokat ígért. Ennek egyik fordulópontja szeptember elseje: tegnaptól hatályos az a törvénymódosítás, amely alapján az állam a termőföld-adásvételek során első lehet az elővásárlási joggal rendelkezők között. E jogosítvány révén képes lesz a kormány megakadályozni a spekulációs földértékesítést. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szeptember elsejétől működik, és idén már e szervezethez folyik be a jelenleg mintegy 1,7-1,8 millió hektár földterület után járó 8–10 milliárd forint haszonbérleti díj, ami a földvásárláshoz elegendő fedezetet nyújthat – hangzott el a tájékoztatón. Mostanában a becslések szerint évente mintegy 150–200 ezer hektár földet adnak-vesznek, hektáronként mintegy egymillió forintért, vagyis az állam földvásárlásra fordítható pénze tízezer hektárnyi föld megvételére lehet elegendő. Ez, szakértők szerint, kevés ahhoz, hogy érdemben beavatkozhasson a kormány a földpiaci folyamatokba.

A Fidesz-kormány időt szeretne nyerni, hogy a rövidesen nyilvánosságra kerülő birtokpolitikai koncepció és a még idén elkészülő, két évtizedes távlatot bemutató magyar agrárpolitikai program utat mutathasson esélyeikről a magyar gazdálkodóknak. A birtokpolitikai célokról szólva Fazekas Sándor elmondta, hogy a minisztérium szakemberei már készítik, és a korábban meghirdetett elveken nyugszanak. Az új kormány kiemelt feladatának tartja – összhangban az uniós törekvésekkel – a kis és közepes gazdaságok megerősítését, a fiatal agrárvállalkozók támogatását.

Magyarországnak jogában áll kérelmezni a földmoratórium meghosszabbítását, ám ezt részletes érvekkel alá kell támasztania, hogy az Európai Unió jóváhagyja – mondta Roger Waite, a testület egyik szóvivője. A bizottság tüzetesen megvizsgálja a magyar kérést, amint kézhez vette – szögezte le. Más források azt mondták az MTI-nek, a bizottságot aggasztja, hogy a magyar mezőgazdaság területén az elmúlt években csökkentek a külföldi befektetések, és ennek a szempontnak szerepe lehet a kérés elbírálásakor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.