Őrizetben Tátrai Miklós

Azért nem készült el az előző kormány költségvetésében megbúvó csontvázakról szóló jelentés, mert újabb gyanús ügyleteket találtak. Tegnap, őrizetbe vették az MNV volt vezérét és egy igazgatója a sukorói ügy miatt, az ÁSZ elnöke pedig mára olyan bejelentéseket ígér, amely során felvetődhet az állami vagyont felügyelő miniszter felelőssége is.

Augusztus végére kellett volna elkészülnie a Fidesz tényfeltáró bizottságának a költségvetésben rejlő csontvázak felkutatásával és jegyzékbe szedésével, s kellett volna Orbán Viktor kormányfő, illetve a nyilvánosság elé tárni a munka eredményét, ám ezzel még adós a Varga Mihály vezette bizottság. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tegnap arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a bizottság befejezte a gazdasági folyamatok értékelését, de a munka során újabb csontvázak kerültek elő. Varga Mihály államtitkár, a bizottság vezetője ugyanis az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta Orbán Viktor miniszterelnök társaságában, a látogatássorozat tegnap fejeződött be. A folyamat során számos gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Ezeknek az újabb csontvázaknak a vizsgálata, elemzése még folyamatban van. Amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja. A bizottság egy részjelentést már közzétett a nyár elején, abban újdonság nem szerepelt ahhoz képest, amit a Bajnai-kormány kockázatként megnevezett az előző ciklusban.

Ugyanakkor a Magyar Televízió reggeli műsorában az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, hogy több olyan megállapítása is lesz az ÁSZ-nak, amely újra munkát ad majd az ügyészségnek. Domokos László részleteket nem árult el.

Annyi biztos, hogy a Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetése végrehajtásának, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2009. évi tevékenységének ellenőrzése során készült megállapításokat ma mutatják be a Parlamentben.

Domokos annyit azért megelőlegezett a vizsgálatról, hogy felvethető az állami vagyont felügyelő miniszter felelőssége is. Nevet nem említett, így csak ma derül ki, hogy büntetőjogi avagy szakmai felelősségre gondolt, s hogy melyik volt pénzügyminiszterre gondolt. (Korábban az ÁSZ elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a közeljövőben vizsgálják meg a 4-es metró beruházásáról, a szervtranszplantáció kezeléséről, az Országos Cigány Önkormányzat, illetve a fogyatékkal élők – nonprofit szervezeteken keresztül történő – állami támogatásáról készülő jelentéseket is.)

Mindeközben tegnap őrizetbe vették Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját a sukorói ügy miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség csak délután erősítette meg a MagyarNemzet Online reggeli, csaknem a nyomozati cselekményekkel egy időben publikált információját. Tátrai mellett Dr. Cs. Zsoltot is őrizetbe vették, aki korábban az MNV Zrt. értékesítési jogi igazgatója volt, s e hivatalából adódóan részt vett a sukorói telekcsere előkészítésében. Mindkettőjüknél házkutatást is tartottak az őrizetbe vételt megelőzően, s dokumentumokat, számítógépeket foglaltak le –ezek tartalmáról azonban nem adtak felvilágosítást.

Úgy tudjuk, az érintettek személyautóit is lefoglalták, mondván, a bűncselekmény vagyoni jellegű, s fennáll a vagyonelkobzás ítéletének lehetősége is. A gyanúsítás szerint a csereügylet előkészítésében T. Miklós és Dr. Cs. Zsolt is részt vett, melynek során viszszaélésszerűen alkalmazták az állami vagyonról szóló törvény és a Nemzeti Földalapról szóló törvény egyes rendelkezéseit, megszegték az MNV Zrt. több belső utasítását, valamint az ésszerű gazdálkodás követelményeit. Hogy hogyan lehet a törvények rendelkezéseit visszaélésszerűen alkalmazni, azt kérdésünkre Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem részletezte, mondván, erre az eljárásban kell fényt deríteni.

Ami tény: a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást a sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok 2008. júliusi cseréjével kapcsolatban.

E nyomozás a politikai kommunikációval (és Budai Gyula miniszterelnöki megbízott rendszeresen elhangzó kijelentéseivel) szemben hivatalból indult, miután a Fejér Megyei Főügyészség korábban lefolytatott a csereügylettel kapcsolatban egy magánjogi vizsgálatot. Ezt a telekcsere ügyében eljáró helyi földhivatal jelzései alapján indították. A megyei ügyészek olyan körülményekre „figyeltek fel” amelyek alapján feltételezték, hogy bűncselekmény történt, s így továbbították az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészségre. Az eljárás tehát nem Budai Gyula feljelentése kapcsán, s nem is a Magyar Nemzet cikke alapján indult, igaz Budai feljelentését, valamint az Állami Számvevőszék vizsgálatát az MNV 2008-as tevékenységéről, csatolták az anyagba. (E vizsgálat szerint a szerződés semmis, mert többek között a jó erkölcsbe ütközik.)

Az MNV és Joav Blum között létrejött szerződésben az állami tulajdonú ingatlanok összértékét - az ügyészség
álláspontja szerint valótlanul - 1,084 milliárd forintban, a Blum tulajdonában lévő ingatlanok összértékét 787,4 millió forintban határozták meg. Az értékbecsléseket egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő cég, a Perfekting Mérnöki Iroda készítette. Később az ügyészség által felkért igazságügyi értékbecslő - több hónap alatt - azt állapította meg, hogy a sukorói földek 1,8 milliárd forintot érnek, míg a pilisi és albertirsai ingatlanok
193 milliót, így az ügyészség szerint 1,3 milliárd forint kár érte a magyar államot.

Pontosabban érte volna, ha a szerződésben szereplő tulajdonjog-változásokat bejegyzik, ám ez a mai napig nem történt meg, hiszen a már említett megyei vizsgálat nyomán a földhivatali eljárást felfüggesztették.
Sőt, miután az ügyészségi értékbecslések elkészültek, Oszkó Péter pénzügyminiszter a részvényesi jogok gyakorlójaként utasította az MNV Zrt.-t, hogy kérvényezzék a bíróságon a csereszerződés semmisségének
megállapítását, értékaránytalanságra hivatkozva. Ez az eljárás is folyik, ám ítélet még nem született. Ebből azonban arra lehet következtetni, hogy Domokos kijelentése nemigen vonatkoztatható ez ügyben Oszkó Péterre, hiszen ő kezdetektől fogva belső vizsgálatokat rendelt el az ügyben. Egy ilyen vizsgálat egyébként még az ügyészségi anyag elkészülte előtt helybenhagyta a Perfekting Mérnöki Iroda értékbecslését. Oszkó azonban, részben a sukorói ügy miatt is, 2008 nyarán menesztette az MNV éléről Tátrai Miklóst.

Az ügyben zajló politikai kommunikáció szerint a bűncselekmény az, hogy Tátrai és a felette álló miniszterek, s kormányfők kézivezérelték az MNV gépezetét, ám információink szerint mindez jelenleg az ügyészségi gyanúsításban nem szerepel. Sőt, pont az MNV-vezért, s annak beosztottját, Cs. Zsoltot vádolják azzal, hogy nem megfelelően jártak el az ügyben.

A csereszerződést egyébként a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008 nyarán kelt határozata alapján írta alá az MNV Zrt. képviseletében Tátrai Miklós. Az ügyészség hangsúlyozza: a Vagyontanácsi döntésben Tátrai a tanács tagjaként maga is részt vett. Igaz, arról, hogy az MNV mindenkori vezérigazgatója egyben vagyontanácsi tag is, arról a vagyontörvény rendelkezik. Dr. Cs. Zsolt értékesítési igazgató jogtanácsosként ellenjegyezte a szerződést. Mindezek alapján Tátrait különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, míg a jogtanácsost bűnsegédlettel. Lapunk tudomása szerint mindketten panaszt jelentettek be az őrizetbe vételi és a házkutatási határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen, s tagadták a bűncselekmények elkövetését. Tátrai vallomást tett, míg Dr. Cs. Zsolt élt a hallgatás jogával.

Mit veszít Sukoró?

Tegnap lapunk birtokába került egy videoanyag, amelyet minden bizonnyal a King’s City befektetői csoport hivatalos prezentációiból ollóztak ki a készítők. A www.nol. hu-n megtekinthető az első, konkrét részleteket is tartalmazó ismertető a tervezett turisztikai komplexumról, amelyből kiderül: a gigaberuházást nem vigalmi negyednek tervezték. A terv azonban már a múlté, ugyanis a másik helyszín másfajta terveket is jelent.

A Velencei-tó látványa a tervezett kaszinóberuházás helyszínéről
A Velencei-tó látványa a tervezett kaszinóberuházás helyszínéről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.