Az energiahivatal sem gátolja a távhőáremelést

Azt a kijelentést, hogy a kormány közvetlenül ne szólhatna bele a távhőárakba, kissé árnyalni kell. Az előző parlament döntése nyomán ugyanis az önkormányzati távhőár megváltoztatásához a kormány alá tartozó Magyar Energia Hivatal (MEH) jóváhagyására is szükség van.

Az elmúlt hónapokban a MEH az esetek túlnyomó többségében nem kívánt gátat vetni a különböző emelési törekvéseknek. Ebben nem okozott törést a Fidesz-kabinet ama bejelentése sem, hogy befagyasztja a – hatáskörükbe tartozó – gázés áramárakat, a távhőárak kapcsán pedig önmérsékletre inti a tarifákat megszabó önkormányzatokat. Sőt az sem, hogy az árstop időpontjával egy időben a kabinet saját emberét, Horváth Pétert helyezte a hivatal élére. (Horváth Péter az előző Fideszkormány idején az – üzleti háttérországukban kiemelt szerepet játszó – szolnoki pártszervezetet irányította, azóta pedig a Molnál dolgozott.) A távhőár-emelési kérvényeket azonban július óta Horváth Péter is jóváhagyja. A hivatal honlapjának tanúsága szerint az előző, elküldött vezető a beérkezett másfél tucat áremelési indítványból többet elutasított. Az új elnök időszakára eddig három kérvény esett, melyeknek rendre helyt adott: Sátoraljaújhely, Pétfürdő és Tiszaújváros ese té ben. (Egy másik összefoglalójuk szerint júniusban vizsgálták a Fidesz irányítású Tatabánya kiugró, 30-40 százalékos távhőár-emelési kérvényét is, de ennek további sorsáról nem leltünk dokumentumra.)

Horváth Pétert lapunknak eddig nem volt módja megkérdezni: forrásként csupán kormányközeli médiumoknak – az őt kinevező Fellegi Tamás szakminiszter korábbi tulajdonában lévő Heti Válasznak, illetve most a Magyar Nemzetnek – adott interjúit használhattuk volna fel, de ott ezt a témát nem érintette. A MEH lapunknak küldött írásos válasza szerint – melyben a náluk fellelhető konkrét adatokra nem hívták fel a figyelmünket –- a hivatal azt vizsgálja: a hozzá benyújtott árváltoztatási kérelmek megfelelnek-e a szabályoknak. Ezek – hangsúlyozzák - pillanatnyilag nem tartalmaznak olyan kitételt, amely ármoratórium okán vagy indokával megtiltaná a lakossági távhőszolgáltatás díjainak megemelését. Ilyen alapon tehát a hivatalnak nem áll módjában elutasítani bármely távhőszolgáltató díjemelési kezdeményezését – szögezik le. A Főtáv áremelési terve kapcsán közlik: mivel az egy képletből adódik, így ennek érvénybeléptetéséhez nem kell a jóváhagyásuk. Ilyenre csak akkor lenne szükség, ha maga a képlet változna. Mivel a Főtávképlet már azelőtt megszületett, hogy a MEH jóváhagyási jogot kapott volna, így azt ők eddig nem vizsgálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.