Kétkezi munkásokat képezne a kormány

Az idei lesz az első olyan tanév Magyarországon, amikor több szakmában a hagyományos, 4-5 éves képzés mellett úgynevezett előre hozott szakképzés is indul. Az általános iskolát végzett tanulók a szakiskolában három szakképző évfolyam elvégzését követően szakmai vizsgát tehetnek, és 17 éves korukra szakképesítést szerezhetnek.

– Az eddigi gyakorlat szerint 4-5 évet kellett szakiskolába járniuk a fiataloknak, hogy szakmai vizsgát tehessenek – mondta Garai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért felelős államtitkára, az országos szakképzési tanévnyitó értekezleten. A tapasztalatok alapján döntenek majd arról, hogy milyen mértékben és hogyan honosodjon meg a 9. osztályra épülő hároméves szakképzés.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint az átalakításra azért van szükség, mert a jelenlegi, 5-6 éves képzésben kiadott bizonyítvány mögött gyakran nincs a munkaerőpiacon, a gyakorlatban is értékelhető tudás. Megerősítette a korábban már többször bejelentett elképzelést, miszerint elsősorban a manuális készségeket igénylő szakmákban tervezik a képzési idő rövidítését, valamint a gyakorlat hangsúlyosabbá tételét. A kormány azt tervezi, hogy fokozatosan bevezeti a 9. évfolyamtól kezdődő hároméves szakiskolai képzési rendszert, és megfontolják azt is, hogy a hároméves képzés végén letett szakmai vizsga után egyfajta gyakornoki rendszerben történő egyéves továbbfoglalkozatást vezessenek be. Ez gyakorlatilag a pályakezdő szakmunkás munkabérének támogatását jelenti maximum egy évre.

Garai Péter elmondta, szorosabbra fűzik a kapcsolatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és a szervezettel közösen tervezik a többi között a gépészeti, építőipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari szakképesítések tartalmi elemeinek átdolgozását a gazdaság igényeinek megfelelően, valamint a szintvizsgák rendszerének kibővítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.