Mit csinált Fellegi Tamás Moszkvában?

Tegnap Moszkvában tárgyalt Viktor Zubkovval, Oroszország első miniszterelnök-helyettesével Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos – tette közzé a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Témákat, megállapodásokat nem hoztak nyilvánosságra, de feltehetőleg egyeztettek a 2015 utáni gázimportról.

A szűkszavú hivatalos közlemény szerint társelnökként áttekintették a Magyar–Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság következő – értesülések szerint szeptemberre várható – ülésének lehetséges napirendi pontjait. A kapcsolatok fejlesztése kiemelt cél. Hazánk hosszú távú érdeke, hogy kiaknázza az orosz piaci lehetőségeket, és tovább erősítse pozícióit – szögezte le a tárca.

Az orosz és az új magyar kormány közötti viszony ismereteink szerint sokkal jobb, mint ahogy azt az előző magyar kormány idején jósolni lehetett. A Fidesz ellenzékben többször élesen bírálta a szocialista kormány oroszokkal kötött megegyezéseit, de tagadta az oroszellenességét. Orbán Viktor, miután tavaly novemberben még ellenzéki pártvezérként – egyben az Európai Néppárt alelnökeként – találkozott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel, kijelentette: a magyar–orosz kapcsolatokat XXI. századi alapokra kell helyezni, mert azok többet érdemelnek annál, mintsem hogy „néhány gyanús szocialista alak fennhatósága alatt álljanak”. Viktor Zubkov az előző, még a Bajnai-kormány idején megtartott magyar–orosz bizottsági ülés mellett is találkozott Orbán Viktorral.

A témák nagy része bizonyára az energetika körül forog. Ezek közé tartozik a gázimport, a Déli áramlat orosz–olasz gázvezeték magyar szakasza, a paksi atomerőmű bővítése, illetve az az elképzelés, miszerint a magyar kormány megvásárolná az orosz Szurgutnyeftyegaz tetemes mennyiségű Mol-részvényét. Ezen túl szóba kerülhetett az oroszból magyar állami tulajdonba visszakerült Malév helyzete is.

Korábbi hírek szerint Fellegi Tamás nem csupán napirend-egyeztetési szándékkal utazott Moszkvába. Kitérhetett például a Déli áramlattal kapcsolatos kormányálláspontra, mely elemzők szerint erősen eltolódott a párt ellenzékben képviselt nézeteihez képest, és az ma már egyértelműen támogató.

A tárca a részletek iránti érdeklődésünkre lapzártánkig nem reagált.

A felekhez közel álló forrásaink szerint a magyar kormány vizsgálná az orosz importgáz 2015 utáni helyzetét. (Viktor Zubkov az orosz gázszállítások mögött álló Gazprom elnöke is.) Addig hatályos ugyanis a még a 90-es évek közepén kötött orosz–magyar egyezmény, amely máig a hazai ellátás zömét biztosítja. A magyar oldali vevő jelenleg a német hátterű E.ON. Úgy tudjuk, mindkét fél vizsgálja ennek a helyzetnek a megváltoztatási lehetőségeit. Ismert: a magyar kormány lakossági gázáremelési stopot hirdetett, amelynek érvényesítésében leginkább a forgalom túlnyomó többsége mögött álló E.ON-nal kellene megállapodnia, ami eddig nem történt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.