Elment a vállalkozó kedv

Huszonkét százalékkal több cég állt felszámolás alatt a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarország régióban az első fél évben, mint 2009 azonos időszakában – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Kismértékben ugyan, de a cégalapítási kedv is visszaesett, miközben az erőteljes válság hatására nőtt a végelszámolás alatt álló vállalkozások száma.

Az Opten adatai szerint az első fél évben 3885 vállalkozás került felszámolás alá, míg tavaly ilyenkor csak 3032. Június önmagában is csúcsot hozott, hiszen ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, amit egyetlen hónap sem közelített meg az elmúlt másfél évben: az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség. De nem ez a legnagyobb eltérés éves összehasonlításban. Idén februárban például a tavalyi év második hónapjánál 73 százalékkal több, 582 felszámolási eljárás indult meg.

A felszámolásokhoz hasonlóan az idén a január–júniusi időszakban a tulajdonos saját döntésén alapuló vállalkozásmegszüntetés, a végelszámolás is sokkal több volt, mint az előző év első felében. A 2009 első félévi 3567 végelszámolásnál 21,4 százalékkal több az idei első hat hónapban újonnan indított 4535 eljárás.

Az idei rekordhónap április volt, amikor 927 vállalkozás végelszámolása indult el, ez 48 százalékkal több, mint 2009 áprilisában. Az első fél évben ugyanakkor négy százalékkal kevesebb új cég alakult Közép-Magyarországon, mint egy éve. Ez idén eddig 11 966 új vállalkozás létrejöttét jelenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.