Kevés pénzügyminiszterünkben folyik politikusvér

Oktatók, adótanácsadók,üzletemberek lettek a magyar pénzügyminiszterekből, miután saját akaratukból vagy kényszerből távozniuk kellett a posztjukról. A politikai pályán kevesen maradtak, ami mutatja, hogy ez szakmai poszt.

A tanácsadói piacon folytatja pályafutását Oszkó Péter, az utolsó pénzügyminiszter a HVG információi szerint többedmagával létrehozta a TMC (Tax Management Consulting) First Tanácsadó Kft.-t, 520 ezer forint törzstőkével. A cégben üzlettárs Oszkó felesége, Unger Anita, valamint a Bajnai-kormányig létezett Pénzügyminisztérium szakállamtitkára, Karácsony Imréné, illetve Tordai Csaba, a Magyar Közlöny volt felelős szerkesztője, egykori igazságügyi szakállamtitkár. A cégtársak előélete alapján az adótanácsadásra fektet nagy hangsúlyt a kft.: Oszkó Péter az egyik legnagyobb adótanácsadó társaságtól, a Deloitte-tól került a minisztériumba, ahol Karácsony Imréné az adóügyekért felelt. A cég honlapja szerint egyebek közt pénzügyi műveletekkel és felvásárolásokkal is foglalkoznak.

Oszkó lapunknak megerősítette az információt, egyben elmondta, hogy egyelőre nem tervez a Deloitte-nál betöltött munkaköréhez hasonló pozíciót. Abban nem érez motivációt, inkább eseti jellegű megbízásokra koncentrál. Ezzel együtt nem zárta ki, hogy idővel mégis elvállal egy napi kötöttséggel járó munkakört. Úgy tudjuk egyébként, hogy az adó-tanácsadói és banki körökből kapott korábban ajánlatokat.

Oszkóval ellentétes utat járt be két korábbi pénzügyminiszter, László Csaba és Draskovics Tibor, akik a miniszteri poszt után kerültek nagy adótanácsadó céghez: előbbi a KPMG ajánlatát fogadta el, utóbbi pedig a PricewaterhouseCoopersnél helyezkedett el. Draskovics azonban nem ekkor próbálta kimagát először ezen a piacon, a kilencvenes évek első felében az időközben megszűnt Arthur Andersen könyvvizsgáló cég adó-tanácsadási igazgatója volt. Leginkább ebbe a sorba tartozik Medgyessy Péter, akinek saját tanácsadó cége, a Medgyessy Consulting változatlanul működik. A volt pénzügyminiszter emellett több nemzetközi alapítvány tanácsadója.

Ők tehát kiléptek a politika világából. Posztja betöltése után is ott maradt ellenben Veres János, a szocialista párt és Varga Mihály, a Fidesz tagja, illetve alelnöke. Veres az üzleti életben is jártas, több vállalkozása is működik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: vagyonbevallása szerint övé a nyírbátori Tésztaipari Kft., 50 százalékban a Monéta Kft., illetve a Szentvér Gyógyszertár Bt. harmada. KupaMihály sem szakadt el teljesen a politikától, a Centrum pártot vezette. A szerveződés 2002-ben ugyan nem jutott be a parlamentbe, de a választásokon a várakozások felett szerepelt. Kupa 2007-ben mondott le az elnöki posztról. Jelenleg a Mol felügyelőbizottságának elnöke, az auditbizottság elnöke, és részt vesz az igazgatóság és a pénzügyi és kockázatkezelési bizottság munkájában is. Emellett a Nemzeti Színház Zrt. felügyelőbizottságának is elnöke. Országszerte előadásokat ad, és tanácsadóként is dolgozik.

A 2000-es évek pénzügyminisztereinek sorába tartozik még Járai Zsigmond, aki jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

A többi pénzügyminiszter közül ketten a kutatói, oktatói pályán folytatták karrierjüket. Békesi László jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskola gazdasági tanácsának tagja, emellett a hamburgi székhelyű Kieli Világgazdasági Kutató Intézet, a Transnational Research Corporation Institute, valamint a Pénzügykutató Zrt. szakértője. Bokros Lajos – aki jelenleg a Magyar Demokrata Fórum képviselője az Európai Parlamentben – pedig professzor a Középeurópai Egyetemen.

A választások utáni első kormány két pénzügyminisztere, Rabár Ferenc és Szabó Iván elhunyt.

Pénzügyminiszterek*

Rabár Ferenc: 1990. máj. 23.–1990. dec. 12.

Kupa Mihály: 1990. dec. 20.–1993. febr. 11.

Szabó Iván: 1993. febr. 24.–1994. júl. 15.

Békesi László: 1994. júl. 15.–1995. febr. 28.

Bokros Lajos: 1995. márc. 1.–1996. febr. 29.

Medgyessy Péter: 1996. márc. 1.-1998. júl. 1.

Járai Zsigmond: 1998. júl. 8.–2000. dec. 31.

Varga Mihály: 2001. jan. 1.–2002. máj. 27.

László Csaba: 2002. máj. 27.–2004. febr. 15.

Draskovics Tibor: 2004. febr. 16.–2005. ápr. 24.

Veres János: 2005. ápr. 25.–2009. ápr.

Oszkó Péter: 2009. ápr. 17.–2010. máj. 28.

*az új kormányban nincs ilyen poszt

Pénzügyminiszterek egymás közt: Járai Zsigmond, Bokros Lajos, Békesi László, Hetényi István (1980–1986 között vezette a tárcát) , Draskovics Tibor, Veres János
Pénzügyminiszterek egymás közt: Járai Zsigmond, Bokros Lajos, Békesi László, Hetényi István (1980–1986 között vezette a tárcát) , Draskovics Tibor, Veres János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.