Kártérítést követelnek a gabonatermelők

Mintegy ötven családi gazdának, vállalkozásnak és termelői integrátornak nem fizette ki a Gabona-Komplex Kft. az összesen 1,2 milliárd forint értékű gabonáját. A terményeket a cég röszkei raktárbázisára 2008-ban és 2009-ben szállították be.

Ezért tucatnyi károsult demonstrált tegnap Szegeden, Kiss Pál Csaba ügyvezető házánál. A demonstrálók szerint a vitatott időszakban épült luxusingatlan mellett a Széchenyi téren is tiltakoztak a termelők, ahol dr. Jakab Károly Róbertnek, a Gabona-Komplex Kft. jogi képviselőjének az irodája működik.

Tiltakozók Szegeden – A pénzükre várnak
Tiltakozók Szegeden – A pénzükre várnak

Szöllősi Károly, a gabonatermelés integrációjával foglalkozó apostagi Aranykorona Kft. ügyvezetője a saját esetükről elmondta: 2008 végén és 2009 elején a 30 napos fizetési határidő mellett vásárolt terményt a a Gabona-Komplex az eladók hozzájárulása nélkül közraktároztatta.

A közraktározásról rendelkező törvényben van egy régóta visszaélésekre alkalmat adó jogi kiskapu: sem az állami vagy az állam által megbízott közraktárcég, sem a bankok nem kötelesek meggyőződni arról, hogy a közraktároztató felvásárló előzőleg kifizette-e a termelőknek az áru ellenértékét. Így gyakorlatilag lehetőség van arra, hogy a rosszhiszemű vásárlók addig húzzák az időt az áru kifizetésével, míg maguk eladják az árut, sőt szélsőséges esetekben az is előfordulhat, hogy a felvásárló céget csődbe viszik. Az Aranykorona Kft. például jogerősen pert nyert a Gabona-Komplex Kft. ellen, de a megítélt 123 millió forintjához sohasem jutott hozzá, mert a Gabona-Komplexet időközben felszámolták.

A károsultak a rosszhiszeműséget sem zárják ki, mert a viták közben épült fel Kiss Pál Csaba villája, illetve a tulajdonosok alapítottak Monacóban egy offshore céget. Vélelmezik, hogy a Gabona-Komplexből kimentett pénzből származik annak az alaptőkéje. A rendőrség és az ügyészség azonban lezárta az ügyben indult büntetőeljárást, azzal, hogy szerintük nem történt bűncselekmény. A nyomozók nem látják bizonyíthatónak, hogy a pénzösszegek kifizetése eleve nem állt szándékában a Gabona-Komplex tulajdonosainak.

Kiss Pál Csabát és dr. Jakab Károlyt tegnap nem sikerült elérnünk. A demonstrálók azt követelik, kezdjék újra a nyomozást az ügyben, illetve az állam – a bankkonszolidáció mintájára – az ő kárukat is térítse meg.

Felszámolják a Szeviép-et

Szegeden eközben egy másik cégügy is borzolja a kedélyeket.

A Csongrád Megyei Bíróság hivatalból elrendelte az április vége óta csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. felszámolását, mivel az utolsó csődegyezségi tárgyaláson a hitelező bankok nem fogadták el a működőképességet helyreállító programot. A cégközlönyben megjelent határozat szerint a felszámoló a Cash and Limes Zrt. A Szeviép-től a hitelezők összesen 12,5 milliárd forintot követeltek.

Ki nem fizetett alvállalkozóinak követelése ebből mintegy 3 milliárd forint. Utóbbiak jogi képviselője, Temesvári Zoltán szerint a felszámolással a bankok a követelésük nagyobb hányadához jutnak hozzá, míg félő, hogy az alvállalkozóknak nem jut pénz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.