Tárgyalás, de miről?

Lesz tárgyalás, de nem a hitelről –tette egyértelművé tegnap reggel álláspontját a nemzetgazdasági tárca.

Előzőleg, kedd este még olyan értelmezések születtek egy külföldi hírügynökség cikke alapján, hogy a kormány kész egy új hitelcsomagról tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal.

A tárca közleményt adott ki erről, amely szerint sem soron kívüli, sem a folyamatban lévő hitelprogram lezárására szolgáló tárgyalásra nem kerül sor ősszel. „Csak” egy olyan találkozóra ülhetnek öszsze a nemzetközi szervezet és a kormány képviselői, amilyet minden évben és minden IMF-tag országban megrendeznek – függetlenül attól, hogy a valutaalap éppen nyújt-e hitelt az adott országnak.

Ez a tárgyalás ugyan nem protokolláris, de mégis a legkevésbé köti a két felet. Nem kizárt azonban, hogy a hitel mégis szóba kerül majd a megbeszéléseken. Ezt az alkalmat ugyanis felhasználhatja arra a kormány, hogy utoljára még hozzáférjen a hitelkeret le nem hívott részéhez. Szóba hozhatja azt is, hogy a valutaalap által nyújtott kölcsön visszafizetésére rendelkezésre álló elég szűkös időszakot meghosszabbítsa a szervezet. Ez érdekében állna a kormánynak, ugyanis a következő években súlyos terhet jelent az adósságszolgálatban a 2008 őszén kapott mintegy 20 milliárd eurós hitel törlesztése, párhuzamosan a lejáró adósságok megújításával és az új kibocsátásokkal.

Ennyi pénzt egy romló hangulatú piacról nehéz lenne felvenni.

Nem csak ezzel összefüggésben, de a hazai pénzpiacon tegnap napközben a svájci frank történelmi csúcsra jutott, majd ehhez közel horgonyzott le estére. Az euró kisebb mozgást produkált – elemzők szerint azért, mert a befektetők már tisztában vannak azzal, hogy az Orbán-kormány kommunikációjának része a kettős beszéd.

Kommunikáció közben – Matolcsy György a parlament nyári ülésszakának utolsó napján az Országház folyosóján
Kommunikáció közben – Matolcsy György a parlament nyári ülésszakának utolsó napján az Országház folyosóján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.