Repült a repülőtéri rendőrség parancsnoka

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdán azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta Dúzs József dandártábornok, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) parancsnokának vezetői megbízását – értesült repülőtéri forrásokból a Népszabadság.

Utódjáról később döntenek. Hivatalos források nem kommentálták lapunk azon értesülését, miszerint a tábornok gyors leváltása közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy júniusban a ferihegyi légikikötő megbukott az uniós biztonsági vizsgán, aminek következtében a Ferihegyről a schengeni zónán belül bármelyik repülőtérre érkező utast elvileg ugyanúgy átvizsgálhatnak, mintha a Schengenen kívülről érkezett volna.

Államtitok, ezért az érintetteken és az őket felügyelő hatóságokon, minisztériumokon kívül senki sem tudhatja pontosan, milyen hiányosságokat találtak az uniós ellenőrök, akik legkorábban fél év múlva ismétlik meg vizsgálatukat. Ha akkor mindent rendben találnak, Ferihegy visszakaphatja a „biztonságos repülőtér státuszát”. Az ügy folyományaként a légügyi igazgatóságnak ki kell kerülnie a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) alól, s önálló hatóságként kell működnie ahhoz, hogy a jövőben az ellenőrzések az uniós norma szerint működjenek – nyilatkozta lapunknak Márton Attila légügyi biztos, kevéssel azután, hogy Ferihegy megbukott a biztonsági ellenőrzésen. Jelenleg az NKH-ra a közigazgatási törvény vonatkozik, így nem tudnak saját hatáskörben utasítást adni a reptéri biztonsági szerveknek vagy épp a Budapest Airport (BA) Zrt.-nek. Ezért a légügyi biztos már megtette javaslatát Fellegi Tamás miniszternek az önálló légügyi főosztály létrehozására a minisztériumon belül, illetve az önálló hatóságként működő főigazgatóság is feláll. Így januártól külön szervekhez kerülne az első- és a másodfokú döntéshozatal.

Azt ma még nem lehet tudni, hogy a biztonsági ellenőrzésen feltárt hibákért, hiányosságokért milyen arányban felelős a BA és a RRI. A mostani lépés azt sejteti, hogy az uniós ellenőrök olyan utas- és csomagbiztonsággal kapcsolatos hiányosságokat találtak, amelyekért a helyi rendőrség a felelős. Kérdés, hogy a repülőtéri rendőrség munkájában találták-e a hibákat, vagy az RRI parancsnokának azért kellett mennie, mert a reptéri rendőrség nem ellenőrizte kellő alapossággal a légikikötőn működő szolgáltatókat.

Az RRI feladatai

Határellenőrzés, a határrend fenntartása.

Nemzetközi és belföldi polgári repülés jogellenes cselekmények elleni védelme.

A repülőtereken az utasbiztonság ellenőrzésével és fegyveres biztosításával, valamint a repülőterek őrzésével kapcsolatos feladatok szakmai felügyelete. Polgári repüléssel összefüggő külön rendelkezések szerinti feladatok.

Bűnüldözési feladatok.

A működés biztosításával kapcsolatos, a jogszabályokban és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott funkcionális (humán, gazdálkodási) feladatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.