Kritika jobboldalról a kormánynak

Bírálta Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató igazgatója a kormány 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerének bevezetését.

Az fn.hu-nak adott minapi interjújában azt mondta: igaz, hogy ő jobboldali közgazdász, a korábbi Orbán-kormány idején a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt, de szuverén közgazda is, aki ha kérdezik, elmondja a véleményét. Megérti, hogy mostanában divat bevezetni az egykulcsos adót (amint azt az Orbán-kormány is tervezi) ugyanakkor tudni kell, hogy az ilyen adórendszerek gyakran adómentes részt tartalmaznak, nálunk viszont csak a családi kedvezmény maradna meg, ez viszont szociális szempontból problémás lehet. Nem tartja továbbá helyesnek, hogy ugyanazon kulccsal adózzanak az egészen magas jövedelmek, mint a közepesek, vagy az alacsonyak. Szerinte a rendszerben csak növekedni fognak a jövedelmek közötti különbségek.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója – aki korábban többször is kiállt az Orbán-kormány programja mellett – a Napi Gazdaság című lapban tegnap a nemzeti eszközkezelővel, illetve a devizahitelezéssel kapcsolatos meglátásairól beszélt. Szerinte a rossz hitelek összegyűjtésére szolgáló eszközkezelőt illetően alaposan végig kell gondolni, hogy milyen segítségre van szükségük az adósoknak. Az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kellene megvizsgálniuk, kinél van reális esély a fizetőképesség rendezésére, s kik azok, akiknél szándék sincs a hitel törlesztésére. Mint mondta, nemes az alapelv, hogy megmentsék a saját hibájukon kívül bajbajutottakat, de a megvalósítás mikéntje sok kérdést vet fel. Szerinte az önkormányzatok aktív szerepvállalása alapvető lenne a rendszerben.

Csányi Sándor kijelentette: nem volt szerencsés az ingatlanfedezetű devizahitelek generális betiltása. Szerinte meg kellett volna tartani az euróalapú hiteleket, megfelelő feltételek, például magasabb saját erő mellett. Mivel Magyarország az eurózóna felé tart, hosszabb távon természetes az igény az euróhitelekre – mondta. Ráadásul – tette hozzá – szektor szinten elég szűkösen állnak rendelkezésre a forintforrások, így egyértelműen csökkent a bankok hitelezési mozgástere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.