Urbánnak túl nagy falat volt a Malév

Lemondott Urbán László, a Malév igazgatóságának elnöke, mert úgy látja, az EBRD-nél elfoglalt pozíciója mellett nem fér bele a Malév irányítása. Információink szerint a cég holnapi közgyűlésén megválasztják az utódját – ha mégsem, több igazgatósági tag is követheti Urbánt.

Távozik a Malév igazgatóságának éléről a július végén kinevezett Urbán László, mert az ezzel járó elfoglaltságok több idejét veszik igénybe, mint azt korábban feltételezte: a Malév igazgatósági tagsága nem fér össze a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankban betöltött igazgatósági tagságával. Lemondását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója tudomásul vette, ám utódját még nem nevezték meg.

Információink szerint ugyanakkor ez nem várat sokat magára, hiszen a cég holnapi közgyűlésén minden bizonnyal megválasztják az elnököt. Már csak azért is, mert az igazgatóság tagjai forrásaink szerint hangot adtak elégedetlenségüknek amiatt, hogy nem az általuk elképzelt ütemben halad a munka, márpedig a Malév helyzete indokolttá tenné a gyors stratégiai döntéseket. Lapunk úgy tudja, több igazgatósági tag is követheti Urbán példáját, ha nem tapasztalnak változást. Ha például nem lesz új elnöke a testületnek, az ok lehet a távozásra.

Az új elnök holnapi megválasztására enged következtetni az is, hogy augusztus 26-i hatállyal mondott le Urbán, így egy napra sem maradna irányító nélkül a testület. Ennek tagja jelenleg Winkler János, aMagyar Telekom volt vezérigazgató-helyettese, Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara első embere és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hogy a Malév igazgatóságában dolgozni nem sétagalopp, azt a távozó elnök lapunknak így érzékeltette: a testületnek a cég állapotamiatt akár heti több ülésre is szüksége lehet. – Az elnökség egész embert kívánó munka, sok tárgyalást, egyeztetést igényel, nem elég néhányszor hazautazni Londonból az igazgatósági ülésekre – fejtette ki Urbán László, aki azonban nem kívánt további részletekbe bocsátkozni, s a cég helyzetére vonatkozó kérdésünket is elhárította.

Urbán László számára kényelmetlenné vált az igazgatói szék
Urbán László számára kényelmetlenné vált az igazgatói szék

Egyelőre több a bizonytalanság a cég jövője körül, mint a bizonyosság. A magyar kormánynak (a Fellegi Tamás miniszter vezette vegyes bizottságban) meg kell állapodnia a Malév orosz kisebbségi tulajdonosával, a Vnyesekonombankkal arról, hogyan vehetik át a teljes irányítást a cég fölött. Jelenleg ugyanis a nagyjából ötszázalékos tulajdoni hányaddal nem arányos, annál nagyobb irányítási jogok illetik meg az orosz felet. Értesüléseink szerint a tárgyalások előtt nyitottak az oroszok. Ám a teljes irányítás átvételéhez az EU jóváhagyása is szükséges, ez azonban több időt vesz majd igénybe.

Holnap az igazgatóság javaslatot tesz a Malév tőkehelyzetének rendezésére is, amit a tavalyi 24,4 milliárd forintos veszteség indokol. Úgy tudjuk, ismét adósságkonverzió lehet a megoldás, ezúttal akár orosz részről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.