Recesszió fenyegeti Európát?

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint W alakú fejlődési pályára állhat az európai gazdaság, azaz egy második recessziós hullám fenyegeti, elsősorban amiatt, hogy a vezető hatalmak költségvetési hiányukat drasztikus kiadáscsökkentési programok révén kívánják mérsékelni.

„Őrültség a beruházások tervezett visszafogása csak azért, hogy a deficit jobban fessen” – fogalmazott a szakember a dublini RTE rádióállomásnak adott nyilatkozatában. Szerinte irreális az Európai Unióban kívánatos háromszázalékos GDP-arányos korlát alá szorítani a deficitet, ez a törekvés szűk látókörű magatartásra utal. Ráadásul éppen most, amikor a második negyedéves adatok szerint négy éve nem látott mértékben bővült a kontinens gazdasága.

Stiglitz szerint a megszorítások már éreztetik hatásukat, a szolgáltatóipar és a feldolgozóipar jövőbeni kilátásait fürkésző hangulatindexek a lassulás jegyeit mutatják. A Moody’s hitelminősítő friss előrejelzése is a növekedést terhelő, lefelé ható kockázatokra hívja fel a figyelmet.

A neves közgazdász szerint az a fő gond, hogy a jelenlegi válságból csak nagyon lassan keveredünk ki, a deficitcsökkentő stratégia alkalmazásával pedig egy olyan, rendkívül alacsony szintű növekedéssel jellemzett pályára állítjuk Európa gazdaságát, mint amilyentől Japán szenvedett hosszú éveken át. Stiglitz úgy véli, ez a politika felelős azért, hogy a jövőben a munkanélküliségi mutatók képtelenek lesznek elmozdulni a tíz százalék környékéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.