MKB Bank: az elemitől a pályakezdésig

A MKB Bank székházának tanácstermében évente egyszer különös társaság gyűlik öszsze. Kicsi gyerekek, tinédzserek és huszonéves fiatalok ülnek mamák, papák és nagyszülők gyűrűjében. Az impozáns méretű tárgyalóasztalhoz a legkisebbek kerülnek, a többiek állva is alig férnek a zsúfolt terembe, a felnőttek többnyire már az előtérbe szorulnak. Ösztöndíjpályázatának száz oklevelét adja át minden év októberében ezen a napon az MKB Bank.

Az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködésének keretében idén tizenegyedszer adják át ezeket a diplomákat. Az ösztöndíjat azzal a céllal alapította a bankház, hogy a kiváló tanulmányi eredményeket elérő, de hátrányos szociális helyzetű gyermekeket támogasson. Olyan tanulók pályázhatnak, akik az általános iskola első és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a havi 35 ezer forintot. Az ösztöndíjat a jó tanulmányi eredmény megőrzése esetén egészen az egyetemi-főiskolai diploma megszerzéséig biztosítja a bankház.

Száz befutó

Az első évben, 1997-ben 20 gyermek kapott ösztöndíjat öszszesen majd kétmillió forint értékben. 2003-ban először terjesztették ki a keretet 100 tanulóra. 2009-ben a támogatás öszszege már közel 20 millió forintot tett ki. A diákok fejenként havonta 16 ezer forintot kapnak. Eddig 1055 ösztöndíjat osztottak ki.

Hogy milyen jelentős ez az ösztöndíjrendszer, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a idei tanévben 86 diák maradt bent a 100-as listában. 4 tanuló kapott egyéves türelmi figyelmeztetést, és mindössze nyolcan nem tudták teljesíteni a feltételeket.

Az MKB Bank-ösztöndíjra be nem jutó, de pályázó fiatal közül ma már 250 diák kap egyhavi támogatást. Ezzel a tizenhárom év alatt újabb 1200 gyereket segítettek.

Nem adjuk fel!

Külön ajándék, hogy a decemberi karácsonyi gálaműsorra, Csajkovszkij: Diótörő-előadására ezerkétszáz gyermeket hívott meg a bankház a Magyar Állami Operaházba. Tavaly karácsonyig közel 17 ezer gyerek látta ezt az igazi karácsonyi ünnepi előadást.

A pénzügyi és gazdasági krízis idején sem került szóba, hogy ösztöndíjprogramunkon változtassunk – mondja Erdei Tamás elnök-vezérigazgató, aki 14 évvel ezelőtt személyesen szorgalmazta az ösztöndíj-alapítást. Erdei Tamás szintén szegény családban nőtt fel, s fiatal korában maga kereste meg a középiskolai és egyetemi tanulmányaihoz a fedezetet. A diákok és a bank között kötött megállapodásnak egyetlen szigorú feltétele van: csak egyszer lehet rontani az elért eredményen.

Tavaly immár öt pályakezdő ösztöndíjastól búcsúzott ajándékkal az MKB Bank. A fiatalok között van erdőmérnök, vegyészmérnök, sportmenedzser és fogorvos.Tavaly azMKB Bank menedzsmentje azzal az ötlettel állt elő, hogy a volt ösztöndíjasok szervezzenek meg egy klubot azokból a végzősökből, akik 11 évig kapták a támogatást.

„Öregek” klubja

A klub nemcsak a régi találkozók emlékeit eleveníti fel, hanem módot ad a pályakezdők tapasztalatainak cseréjére is.

Idén már a végzett diákok klubja 14 tagúra emelkedett. Az évente ismétlődő őszi oklevélátadás a friss ösztöndíjasoknak alkalmat teremt a „öregekkel” való találkozásra.

Az MKB Bank a Stratégiai Civil Együttműködés díj birtokosa, és a MasterCard Év bankja versenyen első helyezést ért el „Az év társadalmilag felelős bankja” kategóriában. Megérdemelten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.