Fellendülhet az Élelmiszerbank

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nonprofit szervezetként 2005 óta működik. Azóta 2,5 milliárd forint értékben 12 ezer tonna élelmiszert osztottak szét 450 karitatív és civil szervezeten, illetve önkormányzaton keresztül több mint 350 rászorulónak.

A nagyobb léptékű élelmiszeradományozás a közelmúltban újraindult. A választások után megalakult parlament egyik első törvénymódosításával ismét visszaállította a 2008. januárban megszüntetett adomány áfamentességét. Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, hogy a két évvel ezelőtti adóváltozások után sok cég jelezte, hogy a 25 százalék áfát nem kívánják befizetni, inkább megsemmisítik az emberi fogyasztásra amúgy alkalmas élelmiszert. Az elnök mentségükre hozzátette, hogy ezt a vállalatvezetői hozzáállást is meg lehet érteni, hiszen a profitorientált cégnek döntenie kell arról, hogy ezt a többletterhet vállalva adományoz-e. Információi szerint a 25 százalékos áfa megfizetésénél kisebb költséget jelent a megsemmisítés. Becslések szerint ezért az elmúlt két és fél évben évente 200-300 millió forintnyi élelmiszerrel kevesebb érkezett. Most ezek cégek visszatértek.

Segély csomagokban

Az Élelmiszerbank három forrásból jut az élelmiszerekhez. A legjelentősebb csoportnak a feldolgozó- és kereskedelmi cégek számítanak, többségük olyan élelmiszert ad át, amit valamilyen okból nem kívánnak forgalomba hozni. A legnagyobb tételeket szállító az Auchan Magyarország Kft., a Bonbonetti Choco Kft., a Bonduelle Central Europe Kft., a Kraft Foods Hungária Kft., a Metro Nagykereskedelmi Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Sió-Eckes Kft., a Rauch Hungária Kft., valamint a Tesco Global Áruházak Zrt.

A másik forrás az Európai Unió segélyprogramja, ennek keretében az élelmiszergyártóktól termékek érkeznek. E segélyprogram keretében évente két alkalommal kerül sor segélycsomagok szétosztására.

Brüsszel az intervenciós élelmiszerkészletek egy részét a Mezőgazdasági és a Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével átadja a nemzeti élelmiszergyártóknak, akik egyfajta barterüzlet keretében – az előállítás költségeit készáruban levonva – a fennmaradó részt átadják az Élelmiszerbanknak. Például így kerül ide az intervenciós gabonából készült liszt, tészta. (Az Élelmiszerbank 2006 óta nemcsak a program magyarországi lebonyolításában segédkezik, hanem – az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként – Brüsszelben is részt vesz a programmal összefüggő lobbi- és konzultációs tevékenységekben.)

Milliárdos akciók

A harmadik forrásnak az Élelmiszerbank saját gyűjtése számít: ahogy a közelmúltban az Auchan Áruházak segítségével árvízkárosultak javára szerveztek akciót, úgy hasonló lakossági gyűjtéseket tartanak az élelmezési világnap alkalmából karácsony vagy gyermeknap előtt. Ilyenkor általában a vásárlók a pénztárak mögött elhelyezett gyűjtőpontokon adhatják át felajánlott adományaikat, amelyeket az Élelmiszerbank partnerszervezetein, elsősorban az érintett települések önkormányzatain keresztül juttat el a rászorulóknak.

E három forrásból évente több ezer tonna, milliárdos értékű termék kerül az Élelmiszerbankhoz. Megtudtuk, ha olyan árut kapnak, amelynek a fogyaszthatósági határideje vészesen közeli, akkor ezt azonnal továbbítják. Ha nem sürget az idő, akkor is legtovább 3-4 hétig áll a raktárakban. Az Élelmiszerbank – ahogy Cseh Balázs fogalmazott – nonprofit nagykereskedelmi szervezetként működve önkormányzatoknak, önkormányzati intézményeknek és civil szervezeteknek adja át a budapesti, szigetszentmiklósi és vésztői raktárukba kerülő élelmiszert. E három raktárból kettő logisztikai központ, ahol a helyért fizetnek, míg a vésztőit a helyi önkormányzat díjmentesen adta át az Élelmiszerbanknak. Több mint 600 településen, 450 szervezet közvetítésével 350 ezer emberhez jut el az adomány.

Dokumentált segítség

Nemcsak az adományok gyűjtése és szétosztása, de a pontos elszámolás, az egyes tételek nyomon követése is fontos. Minden átadott tételről, annak felhasználásáról írásos dokumentum születik, amelyet ellenőriznek. Az adományok esetében az Élelmiszerbank csak azt tudja ellenőrizni, hogy a kedvezményezetthez eljusson az élelmiszer. Az elnök elmondta azt is: az elmúlt öt év alatt előfordult, hogy egy-egy szervezet nem tudott pontosan elszámolni, az ilyentől megválnak, s ha szükséges, akkor rendőrségi feljelentést tesznek.

Az elmúlt évek során kialakult az a gyakorlat is, hogy egyegy szervezetnek egyszerre csak akkora tételt szállítanak – például adományozottanként legfeljebb három joghurtot –, amely nem alkalmas a további értékesítésre. Mindettől függetlenül a csomagok sorsát csak addig tudják nyomon követni, amíg az eljut a segélyezetthez.

 

Az Élelmiszerbank számos vállalat képviseletében juttatott jelentős élelmiszersegélyt az árvíz károsultjainak
Az Élelmiszerbank számos vállalat képviseletében juttatott jelentős élelmiszersegélyt az árvíz károsultjainak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.