Dióhéjban

Ingyenes jogsegély az árvízkárosultaknak

Európa első számú jogvédő szervezete, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. országos fórumokon segít a rászorulóknak 2010. július 29-én Európa első számú jogvédő szervezetének jogászai országos fórumsorozatot indítottak hazánkban. A következő idő szakban ellátogatnak az árvíz által sújtott térségekbe, hogy a károsultakat jogi tanácsadással, információkkal segítsék. A kezdeményezés első állomása az egyik leginkább érintett terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol három településre látogatnak el. Magyarország lakosságának egy része ma is küzd az elmúlt hónapok árvizeinek következményeivel. A károsultak számos helyrő l kaptak azonnali segítséget, azonban hosszú távon tartósabb megoldásra van szükségük ahhoz, hogy életük visszatérjen a régi kerékvágásba. Első sorban otthonukat kell újjáépíteni, amely a bürokrácia útvesztő i miatt nem minden esetben egyszerű . A szervezet által indított fórumsorozat célja, hogy a pénzadományon túl ingyenes jogi tanácsadással is megkönnyítsék ezt a folyamatot.

A fórum keretében a cég szakemberei felhívják a résztvevők fi gyelmét arra, hogy az árvíz után mi a kárbejelentés menete, hogyan intézzék a kárszemlét, milyen dokumentumokat és formanyomtatványokat kell használni, milyen jogaik vannak, és hogyan érvényesíthetik azokat. Arra vonatkozóan is tanácsot adnak, hogy mit tehetnek a károsultak, ha elő zetesen nem volt biztosításuk, milyen megoldások állnak rendelkezésükre, amennyiben hitellel terhelt az ingatlan, mely szabályok vonatkoznak a kötelező bontásra, mi a teendő, amennyiben gépjármű ben okozott kárt az árvíz, és milyen közegészségügyi szabályokat kell alkalmazni a szükséghelyzetben. Az általános tájékoztatás után természetesen arra is lehetőséget kapnak az érdeklődő k, hogy személyes történeteikkel kapcsolatban tegyék fel kérdéseiket a jogi tanácsadóknak.

Felkai András Ösztöndíj: tanulj tovább!

Három tehetséges, egyetemet végzett fiatal szakember nyert továbbképzéséhez ösztöndíjat a 2010. évi Felkai András Ösztöndíj pályázatán. Kleeberg Balázs, a Szent István Egyetemen, Orbán Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetemen és Varján-Bajkó Orsolya, a Nyugat-magyarországi Egyetemen végzett hallgatók közgazdasági, pénzügyi továbbképzésükhöz fogják felhasználni az egyenként 400 ezer forintos ösztöndíjat. Kleeberg Balázs, az idei ösztöndíj egyik nyertese elmondta: „Mára már az egyetemisták szélesebb körében közismert, hogy minden évben pályázni lehet a Felkai András Ösztöndíjra, és úgy tudom, hogy évrő l-évre egyre többen jelentkeznek is rá. Én a pályázatomban a hollandiai „EU Structural Funds Management” egyetemi képzésben való részvételhez kértem, s nagy örömömre nyertem el az ösztöndíjbizottság támogatását. 2010 szeptemberében kezdő dik ez az egyéves továbbképzés, ahol az uniós pályázatok megírása, projektek tendereztetése, riportok készítése, valamint uniós szinten való lobbytevékenység lefolytatása területén tudok új ismereteket szerezni, ami minden bizonnyal sokat fog hozzáadni karrierlehető ségeimhez.” A Felkai András Ösztöndíjat a Citibank Magyarország és az Alapítvány a Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért szakmai nonprofit szervezet közösen alapította a tragikus körülmények között elhunyt, kimagasló tehetségű , a magyar üzleti életben széles körben ismert és elismert szakember, Felkai András emlékére 2002 márciusában. A Citibank mellett Felkai András családja, valamint számos pénzügyi vállalat és magánszemély szintén hozzájárult a díjalaphoz.A díj, amely az alapban összegyű jtött összeg után járó kamatokból kifi zetett pénzjutalom, tehetséges egyetemi hallgatók, illetve fiatal szakemberek tanulmányainak támogatását szolgálja, és minden évben a benyújtott pályázatok alapján az Ösztöndíjbizottság ítéli oda, egy előre meghatározott kritériumrendszer alapján. Az alapítás óta eltelt idő alatt eddig összesen tizennégy fi atal tanulhatott tovább az ösztöndíj segítségével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.