Diákvetélkedő az anyanyelvért

Az utóbbi néhány évben nyelvészeti kutatások vizsgálódási területeinek kedvelt célpontja lett a magyar nyelv szókészlete és annak változásai. A kutatási eredmények nem mutatnak kedvező képet a nyelvhasználatról, számos tényező, de főként a globalizáció okozta változások és hatások miatt. A BROKERNET Jövő Alapítvány öt fő támogatási területe közül kiemelt figyelmet fordít a kultúra ápolására.

Anyanyelvünk a magyar irodalmi kultúra egyik alappillére, melynek helyes használata már gyermekkortól kezdődően fontos feladat. A BRO-KERNET Jövő Alapítvány ezért támogatásával szeretne hozzájárulni az iskoláskorú diákok anyanyelvvel és nyelvhasználattal kapcsolatos versenyeihez a következő tanévben. Az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése.

Az elmúlt két évtizedben a magyar nyelv használata és szókészlete erősen megkopott nemcsak az ifjúság, hanem az értelmiségi felnőttek körében is. Tekintettel arra, hogy a mai felgyorsult világunkban a technikai eszközök és lehetőségek egyre nagyobb teret hódítanak a világpiacon, így a számítógépek használata is széles körben elterjedt.

Szegényedik a nyelvünk

A mindennapi munkavégzés során is megfigyelhető, hogy átlagosan napi 8-10 órát tölt egy szellemi foglalkozású ember a számítógépe előtt. A kézírás helyett géppel megírott szövegre helyesírás-ellenőrző programot futtat, így általában véve kijelenthető, hogy nemcsak a manuális írás, hanem a helyesírási tudás is erősen háttérbe szorul. A globalizáció elterjedésével és az angol nyelv egyre szélesebb körben történő használatával a magyar nyelv árnyaltsága, sokszínűsége kopik, hiszen egyre kevésbé használatosak a választékos kifejezések.

A világ közös nyelveként alkalmazott angol nyelv, amely mind szókészletében, mind kifejezőeszközeibenmessze alulmarad a magyar nyelvvel szemben, egyre nagyobb teret hódít magának és beszivárog anyanyelvünkbe is azáltal, hogy az angolszász szavakat, rövidítéseket átvesszük és a köznyelvben napi szinten használjuk.

Értékek őrzése

„Az alapítvány fontosnak érzi, hogy társadalmi problémákat kezeljen. Hitvallásunk szerint a kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. Hiszünk abban, hogy csak maradandó értékek megőrzésével, ápolásával nyílhatnak utak a jövő felé. A lehetőségek megteremtésével már a legfiatalabb korosztályoknál kezdve hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövő felnövekvő generációja nyitottabbá, befogadóbbá váljon a kultúra, ezen belül is anyanyelvünk ápolása iránt” – fogalmazza meg Kósa Erika, a BRO-KERNET Jövő Alapítvány elnöke azt, hogy a szervezet miért tartja fontosnak a verseny támogatását.

Az alapítvány az elmúlt fél évben 500 gyermeket segített hozzá, hogy elutazzon a Magyar Nyelv Házába, ahol tanulmányozhatták a magyar nyelv fejlődésének menetét napjainkig. Az Alapítvány, felismerve a problémát, csatlakozott az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny támogatói közé. Célja ezzel, hogy felhívja az ifjúság figyelmét arra, hogy a magyar nyelv helyes és választékos használata legalább akkora érdem, mint egy idegen nyelv biztos tudása.

Beszédfejlesztés

Az Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. A verseny feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése. A versenyen minden résztvevőnek írásbeli és szóbeli feladatok megoldásával kell bizonyítania felkészültségét, a verseny követelményeinek teljesítését. A BORKERNET Jövő Alapítvány minden részt vevő diákot jutalomban részesít, továbbá különdíjat is létrehoz számukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.