Kínai hálózattal gyorsít a Telenor

Listaáron kétszázmillió eurós, több mint ötvenmilliárd forintos megrendeléssel csaknem teljes hálózatát lecseréli a Telenor. A szállító egy feltörekvő kínai vállalat, a ZTE.– A Telenor alaphálózatán így a negyedik generációs szolgáltatások bevezetésekor már nem kell módosítani – mondta Anders Jensen vezérigazgató.

– Tavaly kedvezőtlenül alakultak a Telenor pénzügyi eredményei. Miért pont most fogtak komplett hálózatmegújításba?

– Azért, mert fel szeretnénk készülni a jövőre. Minden eddigi lépésünk azt a célt szolgálja, hogy mi legyünk Magyarország kedvenc mobilszolgáltatója. A hálózat modernizálása is ennek a törekvésnek a része. Ha a hálózat üzemeltetése is gazdaságosabbá válik, az így elért megtakarításokat később újabb fejlesztésekre fordíthatjuk.

– A kínai ZTE az egyik legújabb versenyző a mobilhálózat-szállítók között. Kellett némi kurázsi ahhoz, hogy mellettük tegyék le a voksukat?

– Nem ez az első komolyabb munkájuk a régióban. Egy teljes hálózatot kicseréltek Montenegróban, és különféle hálózati elemeket szállítottak több európai országnak, köztük Ausztriának. Az indiai Telenor-leányvállalatnak is építettek egységes GSM–UMTS–LTE-hálózatot (GSM: hang, UMTS: 3G mobilinternet, LTE: 4G – A szerk.), de a német, a belga és a portugál piacokon is végeztek fejlesztéseket. A döntés egy hat hónapos hálózatfejlesztési tender eredménye, és alapos értékelés és kemény verseny után született meg. Azt a vállalatot választottuk, amely mind üzleti, mind pedig technológiai szempontból a legkedvezőbb ajánlatot adta. A fontos új hálózati elemeket alapos tesztelés után állítjuk üzembe. Ezeket a teszteket részben Magyarországon, részben pedig cégcsoportunk más vállalatainál végezzük.

Anders Jensen, a Telenor és Shi Lirong, a ZTE vezérigazgatója a hálózatfejlesztési szerződés aláírásán
Anders Jensen, a Telenor és Shi Lirong, a ZTE vezérigazgatója a hálózatfejlesztési szerződés aláírásán

– Mekkora a szerződés értéke, és milyen kedvezményeket kaptak? A hírek szerint a kínai technológiai cégek nem fukarkodnak a kedvezményekben, ha az európai piacokon köthetnek üzleteket.

– Magyar viszonylatban példátlan nagyságrendű hálózatmegújításra készülünk. A projekt infrastruktúránk teljes modernizációjára kiterjed, az alaphálózatot, a rádió-hozzáférési hálózatot és egy új hangpostarendszer bevezetését is beleértve, mindössze az átviteli hálózat marad. Az ügylet listaára meghaladja a 200 millió eurót, ennek alapján ez az ország egyik legnagyobb fejlesztési projektje. A tárgyalások során azonban sikerült jelentős árengedményt elérnünk, ezért a tényleges összeg jóval alacsonyabb lesz ennél – ám nem publikus.

– Mikorra végeznek az infrastruktúra-modernizációval?

– A tényleges eszközcsere két évig tart, de maga a szerződés 2015-ig érvényes. Mintegy 6000 állomást kell lecserélni az országban, s megújul a rádiós és az alapinfrastruktúra is.

– Milyen előnyöket kínált a ZTE a versenytársakhoz képest?

– A cég End-to-End és Uni-RAN megoldásai olyan hálózat építését teszik lehetővé, melyek egyszerre képesek kezelni az összes, épp használt technológiát, így a GSM–UMTS–LTE-szabványokat. A cég fejlesztései közé tartoznak az SDR-alapú megoldások, így alakíthatunk ki többnormás és többsávos, vezeték nélküli szolgáltatásokat is támogató, egységes alaphálózatot. A ZTE támogatást nyújt a hálózat üzemeltetéséhez is. Célunk, hogy szupergyors mobil széles sávú internetet biztosítsunk ügyfeleinknek, amint a feltételek lehetővé teszik – akár már 2012-ben. A technikai innováció magasabb szintjét képviselő új hálózattal ki tudjuk elégíteni ügyfeleink növekvő kapacitásigényét, ezzel a technológiával nincs szükség jövőbeni infrastruktúra-frissítésre, így rugalmasan vezethetünk be új szolgáltatásokat, és később zökkenőmentesen állhatunk át az LTE-technológiára.

– Vagyis amint a jogszabályi felvételek lehetővé teszik, készen állnak a negyedik generációs hálózatok elindítására?

– Igen. A digitális Magyarországról alkotott jövőképünk értelmében arra számítunk, hogy Magyarország minden részén erősödni fog az igény a könynyen kezelhető, kedvező árú mobilkommunikációs szolgáltatások iránt. A legfőbb ideje magasabb sebességfokozatra kapcsolni és élen járni a még gyorsabb, még megbízhatóbb szolgáltatások bevezetésében. Lépésünk egyben azt is mutatja, hogy hosszú távra fektetünk be magyarországi tevékenységünkbe, és biztosak vagyunk benne, hogy a beruházás a jövőben meghozza gyümölcsét. Ezzel együtt azonban azt várjuk az ország infokommunikációs stratégiáján dolgozó kormánytól, hogy teremtsen beruházásösztönző környezetet.

– Mi lesz a jelenleg használt hálózati berendezésekkel? Piacképesek e berendezések?

– Igen, azok. Többféle lehetőséget is vizsgálunk a berendezések más hálózatokban történő újrafelhasználására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.