Az ÁSZ bírálja az előző kormány energiapolitikáját

Nem mutatja túl hatékonynak az előző kormány energiahatékonysági intézkedéseit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legújabb jelentése. A részben az unióval egyeztetett intézkedések egy része nem valósult meg, nem érte el a kívánt hatást, illetve nem társult a végrehajtáshoz a szükséges pénz – derül ki az ÁSZ jelentéséből.

Sajtótájékoztatóján Domokos László, aki Fidesz-képviselőből lett nemrég a Fidesz-kormány ellenőrzésére hivatott szervezet elnöke, kérdésünkre különösen fontosnak nevezte, hogy az elsők között ezt a témát mutatja be. Az államhoz köthető energiaipari beruházások hasznát a későbbiekben is nyomon követnék –szögezte le. Hozzátette: a vizsgálatról még az előző kormány idején döntöttek, és az alapvetően az önkormányzatokra összpontosít. Domokos László a jelentésből kiemelte, hogy a lakossági gázárak 2004 és 2010 között 220, az áramtarifák pedig 60 százalékkal emelkedtek, de a vizsgálat nem ennek okait volt hivatott feltárni.

Észrevételeik szerint a létrejött keretszabályok egy része már régi, és az újak is késve vagy egyáltalán nem készültek el. Az energetikával kapcsolatos feladatok állami szinten nem pontosan körülhatároltak, a nyilvántartás, az ellenőrzés hiányos. Megjegyzik: míg a tervek az energiahatékonysági intézkedésekhez 2,3–2,9 ezermilliárd forint forrást tartanak szükségesnek, állami támogatásként 230–860 milliárd forintot irányoznak elő, és bizonyosan csak 38 milliárd forint uniós forrás ismert. 2000 és 2009 között az állam 37 milliárd forintot fordított energiaracionalizálásra, amihez 30 milliárdnyi hitel társult, és így 175 milliárdos beruházás valósult meg. Az önkormányzatok is takarékoskodtak: 2004 és 2009 között 14 százalékkal kevesebb áramot igényeltek világításra, de az árak miatt így is 32 százalékkal nőttek a kiadásaik. Fűtési igényük 18 százalékkal mérséklődött, de a fűtési tarifák 74 százalékos emelkedése miatt költségeik 43 százalékkal mégis megugrottak. Az ÁSZ a kormánynak a tapasztalt hiányosságok orvoslását javasolja. A jelentés végén az előző kormány időszakára vonatkozó bírálatokat az új kormány miniszterei véleményezhették, és azokat alapvetően megszívlelendőnek értékelték. Pozitívumként talán csak annyi hangzott el, hogy mindezek mellett mégiscsak javult az energiahatékonyság, amivel az unióban az alsó középmezőnybe tartozunk, néhány fejlett államot is megelőzve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.