Még mindig nyerő az eva

Az egyszerűsített vállalkozási adó kulcsának emelése ellenére sem csökkent az adófajta népszerűsége – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium első féléves adataiból.

A januártól hatályba lépett 30 százalékos adókulcs mellett júniusig 46,6 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adóból, míg tavaly, amikor még 25 százalékos volt a kulcs, 44,4 milliárdot fizettek be az első hat hónapban az adóalanyok.

Valamekkora lemorzsolódással egyébként számoltak az – előző – kormánynál, amikor az idei költségvetési terveket kalkulálták. Önmagában a kulcsemeléstől ugyanis 18 milliárd forintos többletbevételt vártak, de összességében csak kevesebb mint 10 milliárddal terveztek be nagyobb bevételt 2010-re.

Zara László adószakértő szerint az új kormány által hozott intézkedések – a társasági adó 10 százalékra csökkentése az 500 millió forint adózás előtti nyereségig, illetve az egyelőre csak ígéret szintjén létező 16 százalékos egykulcsos szja – mellett is megmarad valami az eva versenyelőnyéből. Tapasztalatai szerint még mindig van érdeklődés a piacon az evás cégek iránt, főleg azok körében, akik egy másik cégben el tudják számolni a költségeiket. Nekik még a 10 százalékra mérsékelt társaságiadó-kulcs mellett is megéri evázni, mert a normál adózás ese tében számolni kell még az osztalékadóval is, ráadásul az evánál az áfával növelt, tehát bruttó öszszegre vetítve kell befizetni az adót.

Fordulatot ebben egy uniós kezdeményezés hozhat. Zara szerint már folyik az előkészítése annak az irányelvnek, ami a kettős könyvvitelű vállalkozások elszámolását változtatná meg, egyszerűbbé, lazábbá téve azt. Az adószakértő szerint ez kifejezetten kedvező lenne a magyar vállalkozások számára, s épp kapóra jön a magyar elnökség 2011 első felében: Zara László szerint ezt a kezdeményezést uniós elnökként kellő súllyal tudná felkarolni a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.