Kelendő volt a magyar államkötvény

Aligha lehetett panasz a csütörtöki államkötvény-aukcióra, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanis a tervezett 50 helyett összesen 54 milliárd forint értékben adott el három-, öt-, tízéves lejáratú államkötvényt.

(A két távolabbi határidejű kötvény eseté ben 15-15 milliárd, míg a közelebbi esetében végül 20 milliárd volt a felkínált tétel.) Az érdeklődés különösen a öt- és a tízéves papírok esetében volt felfokozott, előbbinél 45,2 milliárd, míg utóbbinál 43,3 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól. Ezekből végül a ÁKK 17 és 16,99 milliárd forintnyi igényt fogadott be. A kereslet mellett kedvező fejlemény volt, hogy az átlaghozam az előző aukción kialakultakhoz képest mindkét lejáratnál csökkent 7,14, valamint 7,09 százalékra.

A hároméves lejáratú államkötvény esetében is hasonló fejlemények zajlottak – ott az átlaghozam 31 bázisponttal esett – 7,13 százalékra, azzal a különbséggel, hogy bár itt is nagy volt az érdeklődés, de a korábban említettek mértékét nem érte el, hiszen a felkínált 20 milliárdhoz képest „csak” 40,5 milliárd forintnyi ajánlat futott be.

A nagy érdeklődésen „felbuzdulva” az ÁKK délután is megjelent a piacon, nem kompetitív tendereken. A kereslet azonban már korántsem volt olyan erős, mint délelőtt: a 19,8 milliárd forintnyi felkínált kötvényből végül 6,3 milliárdot vittek el, s komolyabbnak mondható érdeklődés csak a távoli, 10 éves lejáratú kötvények iránt volt.

Összességében kedvező eredményeket produkáltak az aukciók, a devizapiacon azonban más volt a hangulat, ott is elsősorban a svájci frank kereskedésében. Ahogy a hét elején megírtuk, a frank euróhoz viszonyított árfolyama több, szerencsés fejlemény „együttműködésének” köszönhetően csökkent a 200 körüli szintre, de elemzők már akkor jelezték, hogy ez a kegyelmi állapot nem tart majd örökké. A fordulat gyorsan meg is történt, csütörtökön már 208 forint környékén jegyezték az alpesi ország devizáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.