Pályázat új szellemben

Megjelent az első olyan uniós pályázat, amelyet már az Új Széchenyi-tervvel összhangban hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – közölte lapunkkal a szervezet. Maga a felhívás nem újdonság, hiszen az évek óta legnépszerűbb technológiafejlesztési pályázatról van szó.

Megjelent az első olyan uniós pályázat, amelyet már az Új Széchenyi-tervvel összhangban hirdetett meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – közölte lapunkkal a szervezet. Maga a felhívás nem újdonság, hiszen az évek óta legnépszerűbb technológiafejlesztési pályázatról van szó. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest idei kiírásában több feltétel is módosult: erősen preferálják a kis- és középvállalkozásokat, valamint a húzóágazatokban (például autógyártás) megvalósuló projekteket, illetve a pályázó múltbeli adatainak értékelése helyett inkább a fejlesztés megvalósíthatósága kap nagyobb hangsúlyt. Értékelési szempontként jelennek meg a nemzetgazdasági vonatkozások, így pontot ér a minél magasabb hazai beszállítói hányad, a Magyarországon megfizetett adó összege, valamint az, hogy a projekt megvalósítása révén növekszik-e a cég exportképessége. A kiírás feltételrendszere figyelembe veszi a válság utáni újrarendeződést jellemző gazdasági tendenciákat, illetve az értékelési rendszer előnyt biztosít azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a kötelezőnél nagyobb önerőt vállalnak a megvalósításában.

A Komplex vállalati technológiafejlesztés című pályázatra hatmilliárd forint jut, s szeptembertől lehet beadni a dokumentációt. A konstrukció keretében legalább 150 millió, de legfeljebb 400 millió forint igényelhető, és a megítélt támogatás 25 százaléka vehető igénybe előlegként. Támogatás kapható a modern eszközök és berendezések mellett informatikai fejlesztés, gyártási licenc és know-how vásárlása során felmerült kiadásokra, piacra jutási, infrastrukturális és ingatlanfejlesztési, tanácsadási, valamint minőségi és egyéb irányítási rendszerek bevezetési költségeire. A mikro-, kis- és középvállalkozások az összes elszámolható költség 40 százalékát, a nagyvállalkozások legfeljebb 30 százalékát nyerhetik el. Olyan induló cégek is pályázhatnak, amelyek partner vagy kapcsolt vállalkozásaik révén felelnek meg a kiválasztási és támogathatósági feltételeknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.