Eladó Amerika vezető könyváruházlánca

Megviselték a könyveladással foglalkozó Barnes & Noble könyváruházláncot a könyvszakma legújabb fordulatai, az e-könyvre és az internetes értékesítésre való átállás, valamint a hipermarketek konkurenciája, ezért Amerika vezető könyváruházláncának eladása mellett döntött az igazgatótanács. A bizalom viszont nem csappant meg a menedzsment iránt. A hírre jelentősen, 25 százalékkal megugrottak a tőzsdén a cég papírjai, amelyeknek 13 dollár körüli árát a testület egyébként jelentősen alulértékeltnek tartotta.

A Barnes & Noble sorsa „házon belül” dőlhet el: a mostani lépést nem kis részben Ronald Burkle, a milliárdos befektető provokálta ki, aki a részvények 18 százalékával rendelkezik, de megcélozta a 30 százalékot. Jó eséllyel versenybe száll Leonard Riggio, a könyváruházlánc alapító elnöke is, akinek pakettje nagyobb Burkle csomagjánál: egymaga rendelkezik a Barnes & Noble csaknem 30 százalékával.

A patinás cég a világ legna gyobb termékspecializált kereskedőháza. Amerikában mintegy 750 boltja van, nem számítva több mint hatszáz jegyzetboltját a felsőoktatási intézményekben. Ugyanakkor tavalyi 76 millió dolláros nettó bevétele mellett negyedmilliárd dolláros hosszú lejáratú adósság terhe nyomja. A digitális üzletág versenyképességébe 140 millió dollárt kellett befektetnie. A múlt heti The New York Times megemlíti: a hagyományos könyvpiacból újabban jelentős részt hasítanak a hipermarketek, mint a Costco vagy a Wal-Mart. Ugyanakkor a Barnes & Noble saját fejlesztésű digitális könyvolvasója egyelőre a partvonalon kívülről szemléli az Amazon Kindle és az Apple i-Pad-je közötti rivalizálást. Igaz, novemberi bemutatkozása óta a Nook is elérte a 20 százalékos piaci részesedést, ami tovább nőhet, mert szeptembertől „agresszív marketinggel” népszerűsítik majd a boltjaikban a terméket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.