A TI-nek nem tetszik Juhász kinevezése

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Transparency International Magyarország (TI),melyben „felhívják a figyelmét” arra, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek felügyelőbizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza”. A TI szerint a mérlegforduló és a beszámoló elfogadása közti időszakban részvények vásárlása a felügyelőbizottság elnöke részéről, valamint a tranzakció eltitkolása bennfentes informá ció val való visszaélésnek minősül, ami törvénysértő, hiszen a részvényesek, így a köz érdekét is sérti. Álláspontjuk szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.

A levélben leszögezik, hogy a kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Mint írják, a korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjábólelengedhetetlen,hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak. A Transparency International Magyarország javasolja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jelölésekor a fenti tényekre legyen figyelemmel a miniszterelnök.

A TI nem az első alkalommal nyilvánítja ki véleményét egy kormányzati kinevezés kapcsán: legutóbb az előző kormány vezetőjének, Bajnai Gordonnak a jelöltjét, Vahl Tamást akadályozták meg abban, hogy gazdasági miniszter lehessen. A TI akkor azért tiltakozott, mert a jelölt egy olyan cégnek (az SAP-nek) volt a vezetője, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal elmarasztalt kartellügyben.

Juhász Miklós
Juhász Miklós
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.