'Az IMF kényszerítette Magyarországot'

Az unió legalább annyira legyen korrekt, hogy a magánnyugdíjpénztárak miatt keletkezett hiányt elszámolhassuk – nyilatkozta Varga Mihály, aki számára megdöbbentő volt Berlinben, hogy Angela Merkel kancellár azt mondta, ez a magyarok ügye. Holott szerinte „az EU és az IMF kényszerítette ránk”.

– Határozott véleményem, hogy az Európai Unió nem tilthatja meg nekünk, hogy a magánnyugdíjpénztárak kérdésében önállóan döntsön a magyar kormány – így reagált a Hír TV egyik hétvégi műsorában Varga Mihály abban a kérdésben, hogy „az EU-ban van, ahol a magánnyugdíjpénztárakat állami felügyelet alá vonták, s van olyan tagország, ahol nem. Megtilthatja-e nekünk bárki is, hogy ebben a kérdésben önállóan döntsünk?”

Varga Mihály szerint az idei hiány nem kérdés
Varga Mihály szerint az idei hiány nem kérdés

Varga Mihály emlékeztetett rá: 1997-ben jöttek létre a kötelező magánnyugdíjpénztárak. Emiatt az állami nyugdíjellátó rendszernek hiánya keletkezett. – Így azóta évente 300-400 milliárd forintot, vagy akár 500 milliárdot is átteszünk a központi költségvetésből az egészségbiztosítási kasszába az adóforintokból, hogy a kieső részt pótolni tudjuk. (Varga vélhetően a nyugdíjkasszára gondolt – A szerk.)

– Ez a helyzet Lengyelországban is. Éppen ezért a lengyel pénzügyminiszter többször felvetette: ha már egyszer bevezettük ezt a rendszert, mert „bennünket ebbe az irányba löktek”, akkor legalább annyira legyen korrekt az Európai Unió (EU), hogy a hiányt elszámolhassuk, ami emiatt keletkezik a központi költségvetésben – emelte ki az Orbán Viktor Miniszterelnökségét vezető államtitkár.

„Az Európai Unió azonban csodák csodája ezt nem akarja engedni Magyarország számára. Megdöbbentő volt a berlini megbeszéléseink során, hogy amikor ez a téma előkerült, Merkel kancellár asszony is azt mondta, hogy ez a magyarok saját ügye, intézzék el úgy, ahogy akarják. Ez nem a saját ügyünk – hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve: megint csak arról van szó, hogy 1997-ben az EU (még az akkori szervezeti formában), illetve az IMF „szabályszerűen arra kényszerítette Magyarországot, hogy egy kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert vezessen be”. Akkor most azt engedjék meg nekünk, hogy az emiatt keletkező hiányt elszámolhassuk. Erre volt már precedens, mert 2004–2007 között engedték ennek az elszámolását, furcsa módon most nem.

Mint mondta, a hiány elszámolása azért is fontos lenne, mert ha Magyarország hitelt szeretne felvenni, vagy államkötvényt akar kibocsátani, és egy londoni elemző azt látja, hogy Magyarországon „érdekes módon valami miatt mindig magasabb a hiány”, akkor ezzel az országot értékelik le, nem jutunk hitelhez, külső forrásokhoz. Márpedig gazdasági növekedésünkhöz külső forrásra van szükség – hangoztatta.

Az államtitkár azt mondta: a 2011-es hiánycél vonatkozásában „mi az Európai Uniótól nem kérünk többet, csak azt, hogy egységes megoldás szülessen. Most a 27 tagországból huszonnégy nem tudja teljesíteni a 3 százalékos limitet. Tehát amilyen limit érvényes lesz Nagy-Britanniára vagy Görögországra, azt alkalmazzák ránk is.”

Varga Mihály azt is megerősítette: 2010-ben tartjuk magunkat a 3,8 százalékos hiánycélhoz, ám a magyar kormány számára a függetlenség és az önrendelkezés kérdése az alapvető. Nem vagyunk hajlandóak engedni, de azon vagyunk, hogy az IMF-fel maradjon egyfajta párbeszéd. Találkoztam pénteken, a köztársasági elnök beiktatásán az IMF itteni képviselőjével. Nem kiabálunk kígyót-békát egymásra. Lapunknak kormányzati források azt valószínűsítették, hogy az őszi önkormányzati választások után a kormány tárgyalóasztalhoz ülhet az EU-val és az IMF-fel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.