Kérdéses a Sziget pénzügyi sikere

Idén csökkent a Sziget Kft. rendezvényeinek látogatottsága, az econet.hu-val kötött korábbi kivásárlási szerződés értelmében viszont minden eddiginél nagyobb nyereséget kell elérniük. Jövőre a horvátországi Rovinjnál is rendezhetnek könnyűzenei fesztivált.

Minden eddiginél többe, 2,7 milliárd forintba kerül a jövő héten a Hajógyári-szigeten 18. alkalommal rendezendő Sziget Fesztivál – tudtuk meg Takács Gábor ügyvezetőtől. A Sziget Kft. ebből mintegy százmilliós nyereségre számít, de – a korábbi évek tapasztalatai alapján – egyetlen esős nap akár ugyanekkora kiesést hozhat. A könnyűzenei-kulturális fesztivál működtetői idén is a terület befogadási küszöbét közelítő, 390 ezernyi látogatóval számolnak. (Aki hetijegyet vásárol, hét embert ér: péntek estig több mint 30 ezer egész hétre szóló jegy kelt el.) A cég számításai szerint átlagosan mintegy 20 százalékkal emelkedtek a jegyárak, amit Takács Gábor a költségek növekedésével indokolt. Az „ottalvós” hetijegy 54 ezer, a nem „ottalvós” 46 ezer forint (elővételben 8-8 ezerrel olcsóbb volt), a magyar diákigazolvány-tulajdonosok viszont akár 50 százalékkal olcsóbban vehettek. A napijegy ára 12 ezer forint – a „mínusz 1.” és a „nulladik” napra ennek fele. Takács Gábor elismeri, hogy a nagy számú külföldi látogatónak ma már utazással együtt körülbelül anynyiba kerül a rendezvény, mint egy-egy saját hazájabeli hasonló esemény. Egyelőre nem jósolható meg, hogy a Dreher mellé a rendezvény „bemutatja” kategóriás szponzorává előlépett Vodafone ügyfelei milyen arányban használják majd ki a mobiltelefonjuk segítségével fizethető, perc-alapú jegyet. (Ez sem a T-Mobile, sem a Telenor ügyfeleinek nem adatik meg.)

Takács Gábor hangsúlyozta: állami támogatást évek óta nem kapnak, bár a fővárosi önkormányzat továbbra is ingyen adja a területet. E tekintetben a helyhatósági választásokon várható esetleges Fidesz-előretörés kapcsán sem számít változásra. A Sziget Fesztivál ugyanis olyan önfenntartó turisztikai eseménnyé vált, ami az országnak több milliárdos bevételt hoz. A terület bérleti díjának kifi zettetése a rendezvény végét jelentené – mondta. Emellett –még III. kerületi polgármestersége idejéből – Tarlós Istvánnal, a Fidesz főpolgármester-jelöltjével kiváló a kapcsolatuk.

Nem csak az időjárás miatt tartanak ugyanakkor a látogatószám némi visszaesésétől. A Sziget Kft. eddigi rendezvényei ugyanis némileg elmaradnak a várakozásoktól. Az ingyenes, kizárólag a szponzori pénzekből fenntartott Gyerek Sziget nullszaldós volt, a StarGarden veszteséget hozott, a Soproni VOLT Fesztivál és a Balaton Sound pedig némi nyereséget termelt. A Sziget Fesztivál után következik a marosvásárhelyi Félsziget, melynek anyagi sikere szintén kérdőjeles. Takács Gábor értékelése szerint a gazdasági válság miatt éppenséggel tavaly számítottak viszszaesésre (ez elmaradt), ugyanakkor idén talán már tényleg kevesebb vendég lesz. Kérdésünkre, hogy a korábbi, kifejezetten anyagi okokból megszüntetett rendezvények – Sportsziget, Budapest Parádé – mintájára most mivel hagynak fel, úgy vélte: noha csak szeptemberben értékelnek, csodálkozna, ha jövőre lenne StarGarden. Noha idén még nem sikerült a tervezett horvátországi fesztiváljukhoz helyszínt és társat találni, jövőre –egy nagy helyi cég segítségével – a tengerparti Rovinj minden valószínűség szerint egy, a Balaton Soundhoz hasonló fesztiválnak ad majd otthont.

Kérdés tehát, sikerül-e hozni az econet.hu-val kötött megegyezés szerinti nyereséget. A Szigetben jelenleg 26 százalékig tulajdonos pénzügyi befektető ehhez köti a Sziget tulajdonosainak jövőre fizetendő, több százmilliós vételárrészletet. A sokszor módosított megállapodás szerint 2013-ig az econet.hu több részletben válna a Sziget Kft. 75 százalékos tulajdonosává. A tavalyi teljesítést a gazdasági válság miatt mindkét fél idénre halasztotta, noha a kft. végül hozta a tervet. Egyelőre azonban az econeten a sor, amelynek – még a kft. 2008-as teljesítése nyomán – most októberben kellene fizetnie másfél milliárd forint – a részvénnyel szívesen fizető econet.hu esetében hangsúlyozandó: készpénzt – Gerendaiéknak. (A Sziget fennmaradó része 65 százalékban Gerendaié, 35 százalékban Takácsé, de a most várt összeget egy másik megállapodás miatt nagyjából elfelezik a VOLT Fesztivál fő szervezőivel.) A mostani fizetés nyomán az econet.hu 51 százalékra lépne fel. Takács Gábor bízik abban, hogy az econet-pénzt megkapják és az idei eredményeket is teljesítik. Balázs Csaba econet-vezérigazgató kérdésünkre szintén biztosra vette, hogy sikerül a piacról – hitel, részvénykibocsátás vagy ezek elegye segítségével – bevonni a szükséges pénzt. Gerendaiék szakmai munkájában továbbra is töretlen a bizalma – tette hozzá.

Tegnap a Szigeten kívül számos médiacéget birtokló econet. hu bejelentette, eladta a Neo FM néven országos rádiót üzemeltető FM1 Zrt. 75 százalékát az FM1 Friends Kft.-nek, melyet 95 százalékban Székely Gábor (az állami Szerencsejáték Zrt. távozó vezérigazgatója) birtokol.

A reklámidő értékesítési jogát azonban megtartották.

Sziget-adatok

Forrás: Sziget Kft., Népszabadság-számítás

Látogatók száma (ezer fő) 390 390* Költségvetés (Mrd Ft) 2,65 2,70 Hetijegyek átlagára (ezer Ft) 38 46 Napijegyek átlagára (Ft) 7700 10 300 *terv

Építik a Nagyszínpadot. Már egy esős napon elcsúszhat a nyereség
Építik a Nagyszínpadot. Már egy esős napon elcsúszhat a nyereség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.